Çarşafa hakaret Mazıdağı halkını derinden üzdü

Çarşafa hakaret Mazıdağı halkını derinden üzdü

Mardin’in Mazıdağı ilçesinde bulunan siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, esnaf ve vatandaşlar; çarşafa yönelik yapılan çirkin saldırının kendilerini derinden üzdüğünü, şiddetle kınadıklarını açıkladı ve HDP ve bileşenlerine şu mesajı verdi: “Örtünm

Mardin'in Mazıdağı ilçesinde aralarında Mazıdağı Belediyesi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH), Kurdi-Der gibi siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu grup tarafından “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” nedeniyle düzenledikleri eylemde çarşafa hakaret edilmesine her kesimden tepkiler yağıyor. 

Mazıdağı’nda bulunan siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, esnaf ve vatandaşlar, söz konusu eylemi kınayarak tavırlarını net bir şekilde orya koydular.

“Topyekûn İslam’la bir savaş başlattılar”

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Mazıdağı İlçe Başkanı Abdulkadir Şani, son günlerde PKK/HDP ve bileşenlerinin “Kadına şiddete hayır” adı altında ilçede ve bölgede yapmış oldukları sözde etkinliklerle özellikle örtüye saldırdıklarını hatırlatarak, bu eylemin Mazıdağı’nda yaşanmış olması hem kendilerini hem de Mazıdağı halkını derinden üzdüğünü dile getirdi.

Şani sözlerini şöyle sürdürdü; “PKK/HDP ve bileşenlerinin esasen kuruluşundan bu yana İslami şiarları, İslami gelenek ve görenekleri sürekli hedef haline getiriyor. Örneğin her dini bayram yaklaştığı zaman ‘Taziyemiz var, öldürülüyoruz’ diyerek bayramlarımızı boykot ediyorlar. Bayramdan hemen sonra da festival adı altında günlerce kadınlı erkekli eğlendiklerini biliyoruz. 6-7 Ekim olaylarıyla beraber halkı İslam’dan uzaklaştırmak için yaptıkları faaliyetlerin büyük bir ivme kazandığını yine müşahede ediyoruz. Yer yer bu karşımızı sakal düşmanlığı olarak çıkıyor. İnsanlar sırf sakallı olduğu için katledildiler. Camiler, medreseler, Kur’an kursları,  okuma salonları tahrip edildi, orada bulunan insanlar şehit edildi. Topyekûn İslam’la bir savaş başlattılar.  Her fırsatta bunu dillendiriyorlar. Mesela taşıdıkları bir pankartlarda ‘Toplumsal kâbustur namus, hiç kimsenin namusu değiliz,’ yazarak namus ile alay ediyorlar. Tabi bunlar kendiliğinden oluşan, ortaya çıkan şeyler değildir. Bunlar programlı bir şekilde yürütülen ve halkı İslam’dan uzaklaştırmak için yapılan eylemlerdir. Bizler halkımıza şunu diyoruz; bu insanların maskesi düşmüştür, bunları iyi tanıyın. Kürt, Kürtçülük adı altında halkı arkalarına başka emeller için sürüyorlar. Bu yüzden bu insanlarla aranıza mesafe koyun. Tavırlarınızı net bir şekilde ortaya koyun.”  

“Provokasyonların bir devamıdır”

Yapılan eylemle dindar Mazıdağı halkına hakaret edildiğini ve bu eylemi kınadıklarını açıklayan AK Parti Mazıdağı İlçe Başkanı Abdurrahman Kaya, “İnancına, örfüne, gelenek ve göreneklerine bağlılıklarıyla bilinen Mazıdağı halkı bunlara asla prim vermeyecektir. Bizler; bu hareketin çözüm sürecine karşı yapılmış provokasyonların bir devamı olarak görüyor ve kınıyoruz.” dedi.  

 

“İslam hiçbir zaman sahipsiz kalmayacak”

Mazıdağı Eğitim, Sağlık, Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Harun Dağ, yapılan çirkin hakareti İslam’a yapışmış olarak gördüklerini, bu yüzden tüm Müslümanların söz konusu hakarete karşı tepkilerini ortaya koymaları gerektiğini söyledi. Dağ, “Mazıdağı halkının çirkin hakarete karşı tepkilerini ortaya koydukları için teşekkür ediyoruz. Hakarete karşı yapılan eylemde Mazıdağı halkı büyük bir duyarlılık gösterdi ve tepsini ortaya koydu. Şunu unutmayalım; İslam sahipsiz kalmayacaktır. Yeryüzünde tek bir Müslüman bile kalsa İslam’ın mukaddesatlarına sahip çıkacaktır. Bunu bu şekilde bilmelerini ve ayaklarını denk almalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.

“Örtünmek dinini doya doya yaşamaktır”

Yapılan eylemi doğru bulmayan Eğitim Bir Sen Mazıdağı İlçe Başkanı Metin Çelik, şunları söyledi; “Bizler İslami bir coğrafyada yaşıyoruz. İnsanlar dinini doya doya yaşamasını istiyor. Örtünmenin İslam’ın gerekliliği olduğunu düşünüyoruz. Onları söyledikleri göre; ‘Örtünmek esarettir.’ Bizler kesinlikle bunu kabul etmiyoruz. Örtünmek özgürlüktür, dinini doya doya yaşamaktır.”  

“Çarşaf, Allah’ın bize emrettiği bir örtünme şeklidir”

Çarşafın zincire vurulması görüntüsünü tasvip etmediklerini belirten Mazıdağı esnafı Erdinç Yakışır, “Çarşaf, Allah’ın bize emrettiği bir örtünme şeklidir. Çarşaflı kadınların zincire vurularak çirkin bir görüntünün oluşturulması bizleri rencide etti. Böyle bir şeyin olmasını istemezdik.” dedi.

“Bunu yapanlar Mazıdağılı olamaz”

Örtünün İslam’ın şiarı olduğuna dikkat çeken esnaf Ahmet Ürük, “Allah’ın emri, İslam’ın şiarı ve Müslüman kadının örtüsüne yapılan bu alçakça hakareti kınıyor ve lanetliyoruz. Bunu yapanlar Mazıdağılı olamaz, çünkü Mazıdağı halkı dinine, diyanetine, örfüne, âdetine bağlıdır .” diye konuştu.

“Bu barbarlıktan başka bir şey değildir”

Söz konusu hareketi barbarlık olarak yorumlayan Mehmet Aktimur adlı Mazıdağılı vatandaş,  çarşafa yönelik yapılan hakaretin altında din düşmanlığının olduğunu söyledi. “Her fırsatta İslam’a kin kustuklarına şahit oluyoruz.” diyen Aktimur, “Kinleri, dertleri İslam’ladır ve İslam ile savaşanlar hep kaybetmiştir, kaybetmeye mahkûmdurlar. Bizler Mazıdağı halkı olarak yapılan eylemi kınıyoruz ve lanetliyoruz. Onları da Allah’a havale ediyoruz.” dedi.

“Hakareti kınıyor ve kabul etmiyoruz”

Bu tür hareketleri sevmediklerini dile getiren vatandaşlardan Osman Kaya, “Dinimiz İslam hanımlarımızın örtünmesini emrediyoruz. Örtüye yapılan hakareti kınıyor ve kabul etmiyoruz.” diye konuştu. (M. Salih Keskin-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.