Çatışmalar hayvan satıcılarını da olumsuz etkiledi

Çatışmalar hayvan satıcılarını da olumsuz etkiledi

Diyarbakır’da son zamanlarda yaşanan şiddet olaylarından hayvan pazarı olumsuz etkilenirken, satıcılar da durgunluktan şikâyetçi oldu.

Son zamanlarda artan çatışmalar bölge ekonomisini olumsuz etkilerken, Diyarbakır’daki hayvan satıcıları da bu sürecin mağdurları arasına girdi. Diyarbakır Canlı Hayvan Borsası’ndaki satıcılar, Kurban Bayramında iş yapamama kaygısı taşıyor.

Canlı hayvan satıcıları ve kesim işlerinde çalışanlar, her yıl bu zamanlarda piyasanın çok canlı olduğunu fakat çatışmalar nedeniyle bu yıl canlı hayvan satışlarında durgunluk yaşandığını söylediler.

“Satışların durgun olması yaşanan çatışmalardan dolayıdır”

Çatışma ve yol kapatmalardan dolayı farklı illere gidip kurbanlık satamadıklarını söyleyen Kemal Çiçekçi, “Bu yıl kurban fiyatları pahalı değil ama satış geçen yıllara nazaran çok az. Satışların düşük olması da bölgede yaşanan çatışmalardan dolayıdır. Benim yaklaşık 20 arkadaşım, hayvan alım satım işleriyle uğraşıyorlar. Bölgedeki çatışma ve yol kapatmalardan dolayı farklı illere gidip ticaretlerini maalesef yapamıyorlar.” dedi.

“Çatışmalar piyasayı öldürdü”

Bölgedeki yaşanan çatışmaların piyasayı durma noktasına getirdiğini belirten kesimhane çalışanı Beraat Yalçınkaya, “Ben Kasabım. Hayvan pazarında sürekli işlerimiz olurdu. Bu mevsimlerde hiç boş kalmaz, sürekli kesim yapardım. Bu yıl bölgedeki olaylardan dolayı işlerimiz durma noktasına gelmiştir. Böyle devam ederse bayramda da kötü geçeceğe benziyor. Kesim yapamayacağız. Sizinde gördüğünüz gibi piyasa durgun, canlılık yok maalesef.” ifadelerini kullandı. 

“Bir de hayvan ithalatı yapılırsa buradaki insanlar perişan olur”

Kurbanlık fiyatları hakkında bilgi veren hayvan satıcısı Mehmet Ataş ise “Kurbanlık fiyatları bu yıl fazla pahalı değil. Küçükbaş hayvanlar 400 TL’den başlıyor bin TL’ye kadar çıkıyor. Fiyatlar uygun ancak satışlar iyi değil, buradaki insanlar perişan haldeler. Bunun yanında bir de hayvan ithalatı yapılırsa buradaki insanlar perişan olur. Ama canlı hayvan ithalatı yapılmazsa herkes kendi hayvanın satar. Evine eli boş dönmez. Hayvanları zaten çok uygun fiyata veriyoruz, bir de ithal hayvan geldi mi hayvanlar elimizde kalır.” diyerek yaşamış oldukları başka bir kaygıya dikkat çekti. (Mustafa Kaynak/ M. Sıddık Bilge - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.