Çatışmalarda zarar gören Sur’un maketi onarılıyor video foto

Çatışmalarda zarar gören Sur’un maketi onarılıyor video foto

Yaşanan çatışmalar nedeniyle zarar gören Diyarbakır Sur ilçesinin maketi yeniden onarılmaya başlandı.

Diyarbakır Suriçi’nde sokağa çıkma yasağı döneminde yaşanan çatışmalarda büyük bir yıkım yaşanırken, Mardinkapı'da sergilenen Sur maketinde de hasar oluşmuştu. Çatışmaların sona ermesi ve yasağın Gazi Cadde’sinde kalkmasıyla beraber Sur’un maketi, taş oymacılığı ustası Fesih Gündoğar, tarafından onarılmaya ve eksikleri giderilmeye başlandı.

“Sur’un maketine Dicle Nehri’ni de ekleme ekliyorum”

20 yılda Suriçi’nin maketini yapan taş oymacılığı ustası Fesih Gündoğar, onarım çalışmalarını da bu yılın yaz mevsiminde bitirmeyi planladığını belirterek “Maketim çatışmalarda zarar görmüştü. Kendisini muhafaza eden camda kurşun izleri var. Şuan hem bakımını yapıyorum hem tahrip olan yerlerini yeniliyorum hem de eksiklerini gideriyorum. Sur’un maketine Dicle Nehri’ni de ekliyorum.” Dedi.

Gündoğar maket hakkında ise şu bilgileri paylaştı: “Suriçi’nde 15 mahalle var, 65 tarihi değeri olan cami, mescid, kilise, hamam, konak ve kervansaray var. Suriçi’nde 21 cami, 10 mescit, 10 kilise, 7 hamam, 5 Han, 4 medrese, 2 konak, 1 türbe, 1 havra ve 1 kevansaray bulunmaktadır. Suriçi’nin maketi her şeyiyle aslına uygun olarak yapılmaya çalışıldı. Maket 50 metrekarelik alan üzerine kuruludur. Suriçi maketinin üzerine kurulu olduğu taban kayalıktır ve Suriçi maketinin çevresinin uzunluğu 21 metredir. Suriçi maketinde en uzun cami minaresinin boyu 21 santimetredir.”

Mardinkapı’da yerli ve yabancı turistler için sergilenen maket, 1939 yılında havadan çekilen fotoğraf baz alınarak hazırlanmıştı.

İlçenin Keçiburcu mevkisinde bir alana yerleştirilen 55 metrekarelik ve tamamı taştan oluşan maket, ziyaretçilerin ilgi odağı konumunda.

İLKHA













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler