Çatışmalardan sonra Sur’da ilk bina yükseldi

Çatışmalardan sonra Sur’da ilk bina yükseldi

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde çatışmalarda zarar gören yapıların yıkımına devam edilirken, ilçenin yeniden inşasıkapsamında ilk bina inşa edildi.

Yasağın kısmi olarak devam ettiği Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yıkımın devam ettiği 6 mahallede restore ve yeniden inşa çalışmaları kapsamında ilk bina yükseldi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, 11 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından, yaşanan çatışmalar nedeniyle ilçenin; Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde zarar görmeyen bir yapı kalmazken, yasağın kısmi olarak halen sürdüğü ilçede yıkım çalışmaları ise sürüyor.

3 aydan fazla süren çatışmaların olduğu dönemde Başbakanlık görevinde olan Ahmet Davutoğlu, İspanya’nın Toledo şehrini örnek göstererek, Sur ilçesinin Toledo gibi olacağını söylemişti. Ancak çatışmalardan sonra inşa edilen ilk binanın Toledo’yu andırmadığı görüldü.

Başbakan Binalı Yıldırım’ın, “Tarihsel dokusu korunarak inşa edilecek” ve çatışmaların sürdüğü dönemde Başbakanlık görevinde olan Ahmet Davutoğlu’nun, “Diyarbakır Sur'u öyle inşa edeceğiz ki aynen Toledo (İspanya) gibi mimari dokusuyla herkesin görmek istediği bir yer haline gelecek” dediği Sur’daki 6 mahallede yıkım çalışmalarının sürdüğü alanda, bulunan yapıların birçoğunun yıkıldığı görüldü. Hasırlı Mahallesi’nde inşa edilen ilk binanın ise Toledo’yu andırmadığı görüldü.

Sur’daki çatışmalarda Kurşunlu Camisi, Paşa Hamamı, Çardaklı Hamamı, Arapşeyh Camisi, Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Süryani Kilisesi, Süleyman Nazif İlkokulu hasar görürken, ilçedeki evlerin çoğu çatışmalardan yıkılmıştı.  (M. Sıddık Bilge/M. Hüseyin Temel – İLKHA)










 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.