Çatışmaların yaşandığı bölgelerde uyuşturucu kullanımı arttı

Çatışmaların yaşandığı bölgelerde uyuşturucu kullanımı arttı

Uyuşturucunun dünyanın başına büyük bir sıkıntı olduğunu söyleyen Yeşilay Diyarbakır Şube Başkanı, çatışmaların yaşandığı bölgelerde uyuşturucu kullanımının arttığını belirtti.

26 Haziran Dünya Uyuşturucuyla Mücadele ve Kaçakçılığı Önleme Günü münasebetiyle değerlendirmelerde bulunan Yeşilay Diyarbakır Şube Başkanı Yahya Öger, uyuşturucunun dünyanın başına büyük bir sıkıntı olduğunu söyledi.

Dünya nüfusunun yüzde 5’inin uyuşturucu madde kullandığına dikkat çeken Yeşilay Diyarbakır Şube Başkanı Öger, çatışmaların yaşandığı bölgelerde uyuşturucu kullanımının arttığını belirtti.

Öger, “Uyuşturucuya bulaşan gençlerin çoğu sevgisizlik işsizlik ve ilgisizlikten dolayı bu bataklığa sürükleniyor. Türkiye’de uyuşturucu kullanımı yüzde 2 civarındadır. 2010 yılında yapılan araştırmada bu sayı yüzde 1,7 oranında iken daha sonra yüzde yüz artarak 2,8’e kadar artmıştır. Dolayısıyla çok ciddi manada bu konuda önlem alınması gerekiyor.” dedi.

Diyarbakır’da yapılan bir ankete göre uyuşturucu kullanımının yüzde 3’e yakın olduğuna dikkat çeken Öger, özellikle Sur, Bağlar ve Kayapınar gibi ilçelerde kullanımın fazlalaştığını belirtti.

Çermik, Çınar ve Çüngüş ilçelerinde de son zamanlar da uyuşturucu kullanımın yaygın olduğunu ifade eden Öger, ‘Bir defadan bir şey olmaz diyen gençler, dikkat edin bir defadan çok şey olur’ Diyerek uyarılarda bulundu.

“Uyuşturucu bağımlılığı bireysel değil, aynı zaman da toplumsal bir hastalıktır”

Türkiye’de uyuşturucu kullanma yaşının 13’e kadar düştüğünü, dünya genelinde ise 28 ile 11 yaş arasında olduğunu aktaran Öger şöyle konuştu:

“Gençlerin uyuşturucu bataklığından kurtarılması için ciddi manada yön verilmesi gerekir. Uyuşturucunun bir illet olduğunun anlatılması ve gösterilmesi gerekir. Bu konuda tedavilerin yapılması gerekir. Bu tedavi süreci bazen yılları bulabilir,  bazen de ömür boyu sürebilir. Tedavi sürecinde özellikle kullanıcıların iradelerine sahip çıkması ve pes etmemesi gerekir. Ailenin çocuklarına çok ciddi mananda destek vermeleri gerekir. Çevresel faktörler,  yerel yönetim ve STK’ların bu sıkıntıyı rehabilite etmeleri, yerler açmaları lazım. Çünkü bu sadece bireysel bir hastalık değil, aynı zaman da toplumsal bir hastalıktır.” İfadelerini kullandı.

Özellikle gençlere ‘Bağımlı olmayın bağımsız olun’ şeklinde uyarılarda bulunan Öger, bir defadan çok şeyin çıktığını belirtti.

“Sur ilçesinde yaşanan göçle beraber uyuşturucu Diyarbakır’ın geneline yayıldı”

Son dönemde Diyarbakır’da yaşanan çatışmaların uyuşturucu kullanımını artırdığına dikkat çeken Öger, “Çatışmalardan önce Sur içi uyuşturucuyla anılan bir bölgeydi. Bize gelen bilgilere göre Sur ilçesinde yaşanan göçle beraber bu sıkıntı Diyarbakır’ın geneline yayıldı. Ofis, Koşuyolu ve Diclekent gibi semtlerde bazı vahşi ruhlu insanların rahatlıkla uyuşturucu sattıklarını biliyoruz. Çatışmaların yaşandığı yerlere baktığımızda o bölgede psikolojik travmalar ve ekonomik problemler vardır. Örnek olarak İsrail,  Filistin’deki direnişi kırmak için oradaki gençleri uyuşturucu bağımlısı yapıp onlara uyuşturucu satıyor.”  dedi.

“Uyuşturucu aklı kemiriyor”

Gençlerin yaşanan olaylara katılmaması ve aklı başında bir şekilde olaylara dur diyebilmesi için uyuşturucudan uzak durması gerektiğini söyleyen Öğer, “Uyuşturucu aklı kemiriyor. İyi ile kötüyü ayırt edemiyor insan, dolayısıyla çatışmalı bölgelerde bilinen bir gerçek vardır o da uyuşturucu kullanımının fazlalığıdır. Ve böylelikle uyuşturucu kullanan gençlerin bazı mecralara alet olması gerçeği vardır.” İfadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.