"Cazibe Merkezleri bölgenin kalkınmasında önemli rol oynayacak"

"Cazibe Merkezleri bölgenin kalkınmasında önemli rol oynayacak"

Cazibe Merkezleri bilgilendirme toplantısına katılmak üzere Bitlis’e gelen Kalkınma Bakanı Yardımcısı Yusuf Coşkun, 23 ili kapsayan Cazibe Merkezlerinin bölgenin kalkınmasında önemli rol oynayacağını söyledi.

Hakkari’den helikopterle Bitlis’e gelen Kalkınma Bakanı Yardımcısı Yusuf Coşkun, Kültür Merkezi’nde iş adamları ve kurum amirlerinin katıldığı bilgilendirme toplantısına geçti. Toplantıya, Bitlis Valisi Yardımcısı Murat Kütük, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, kurum amirleri ve iş adamları katıldı.

Toplantının açış konuşmasını Bitlis Vali Yardımcısı Murat Kütük ve DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci yaptı. Daha sonra konuşan Kalkınma Bakanı Yardımcısı Coşkun, Başbakan Binali Yıldırım’ın 4 Eylül’de Diyarbakır’da açıkladığı ve 23 ili kapsayan Cazibe Merkezlerinin bölgenin kalkınmasında önemli rol oynayacağını söyledi.

Cazibe merkezleriyle bölgeye pozitif ayrıcalık tanınıyor

Bölgedeki illerin aynı kaderi paylaştığını belirten Coşkun, "Bitlis ile Bingöl olarak her ne kadar karıştırılsak da aynı kaderi yaşıyoruz. Bu bölgenin ve ilimizin sorunlarını çok iyi biliyoruz. Sizler de bizler de aynı şekilde meseleleri çözmek için buradayız. Bitlis’te, bölgemizde, önümüzdeki günlerde refaha kavuşacaktır. 4 Eylül’de 23 ili kapsayan bir program açıklandı. 4 Eylül’den bugüne kadar çok ciddi istişare toplantıları yapıldı. Ankara’da, bölgede iş adamları, Sivil Toplum Kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşlarında, Bakanlıkla ve diğer bütün paydaşlarla görüş alıverişlerinde bulunuldu. Daha önce bölgeye değişik teşvik paketleri açıklandı. Onlarda yaşanan sıkıntılar göz önüne alınarak çok ciddi bir çalışma sonucunda bu cazibe merkezleri projesi Kalkınma Bakanlığı tarafından usul esaslar belirlenerek, talepler alınmaya başlandı." dedi.

"Devlet-özel sektör işbirliği ile kalkınma seferberliği başlatıyoruz"

"Ana hedef Türkiye’de gelişmesini tamamlamış ancak bölgesel olarak kalkınmasını istediğimiz ölçülerde tamamlayamamış iller var" diyen Coşkun, konuşmasının devamında şunları kaydetti: "Bu makası en hızlı şekilde kapatmak için bu bölgede birazda pozitif ayrımcılık yapmak üzere bu bölgede de denenmiş bütün paketlerden öte yepyeni ve özel sektörü destekleyen bir seferberlik programı açıkladık. Devlet-özel sektör işbirliği ile kalkınma seferberliği hazırlıyoruz. Ana hatlar belirlendi, içi dolduruldu. Önümüzdeki süreçte bunu sizlerin de katkıları ile hayata geçireceğiz. Bingöl, Bitlis, Hakkâri, Şırnak, Van olmak üzere 23 ilimiz makûs talihini yıkacak. Terörden eksik kalan ne varsa bunu bertaraf edeceğiz. Bitlisliyi, Bitlis’te doyurmak suretiyle Bitlisin bütün imkânlarını seferber ederek yatırımı kalıcı hale getirmek, üretimi sürdürülebilir tutmak, Allah’ın izni ile ne gerekiyorsa, buradaki gençlere iş bulmak suretiyle aynı biçimde tarihi ve kültürel değerleri olan bu ilimizi halk ettiği yere taşıyacağız."

"Bitlis hem üretecek hem de rekabet edecek"

Daha önce bölgede yatırım yapmak isteyen yatırımcıların çeşitli bahaneler öne sürerek yatırımdan kaçtıklarını söyleyen Coşkun, "Bugün Türkiye’deki yatırımların dörtte üçü devlet tarafından yapılan yatırımlardır. 10-15 yıl öncesine kadar Bitlis’te, Bingöl’de, Van’daki alt yapı yatırımlarının durumlarını biliyoruz. Batıdan insanlar buraya yatırım yapmaya geldiklerinde yolu yok, üniversitesi yok, okulu yok, havaalanı yoktu… Dolayısıyla bin bir türlü mazeret bulma imkânı vardı. Son dönemlerde bu bölgenin alt yapı yatırımları tamamlandı. Kamu, devlet bu konuda yapması gerekenleri yaptı. Eksik kalan özel sektörün yatırımları yapmasıdır. Bununda zamanı geldi artık. Bugün terörle mücadele bir yandan kolluk kuvvetlerimiz operasyonlarına devam ediyor. Ama bu sadece başlı başına bu bölgenin sorunlarını gidermeye yetmeyecektir. Bizim burada demokratikleşeme alanında 15 yılık dönem içerisinde hükümetlerin yaptığı hizmetler özgürlükleri için yapılanların yanında uygulanan 6’ncı bölge teşviklerinin bu bölgedeki cazip yatırımları çekmede eksik kaldığını düşünerek, buna ilaveten cazibe merkezleri programı ile 23 ilde göreceksiniz bunu Bitlis’te de hissedeceksiniz. Güzel yatırımlar olacak Bitlis hem üretecek hem de rekabet edecek. İhracat anlamında hepimizin istediği noktaya gelecek yaşanabilir bir yer haline gelecek." diye konuştu.  

Bakan yardımcısı Coşkun açıklamalarının ardından, salonda bulunan iş adamları ve kurum amirlerinin sorularını yanıtladı. (Şükrü Tontaş-İLKHA) 










 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.