Cemaat-i İslami'den Genel Grev Çağrısı

Cemaat-i İslami'den Genel Grev Çağrısı

Cemaat-i İslami, hükümetin savaş suçlarıyla suçlanan siyasetçilere daha fazla ceza isteme yetkisi alması üzerine, bugün genel grev çağrısı yaptı

Bangladeş'te Cemaat-i İslami devam eden savaş suçları davasına karşı genel grev çağrısı yaptı.

Çağrının ardından başkent Dakka'da binlerce insanın sokaklara döküldüğü, greve karşı çıkan gruplarla eylemciler arasında gerginlikler yaşandığı bildirildi. Medyaya yansıyan haberlere göre olaylar sırasında meydana gelen bir trafik kazasında bir kişi öldü, bir kişi de yaralandı.

Yetkililer okulların açık tutulduğunu bildirdi. Toplu taşıma sistemlerinin de faaliyette olduğu, ancak yollarda daha az özel araç görüldüğü bildirildi. Güvenlik önlemleri ise üst düzeyde alındı.

Bangladeş meclisi dün Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararlarına davacının da itiraz etmesini öngören yasa değişikliğini geçirdi. Yapılan düzenlemeyle birlikte, artık davacı yeterli bulmadığı cezalara itiraz edebilecek, hükümet te cezayı az bulursa temyize gidebilecek.

Cemaat-i İslami ve muhalif liderlerin cezalarının ağırlaştırılması için alındığı bilinen bu kararı hükümet, fırsat eşitliği getirmek için hazırladığını savunuyor. Eski yasayla sanığa itiraz hakkı tanırken, şikayet eden tarafın bu hakkının olmadığı belirtiliyor.

Cemaat-i İslami'nin basın danışmanı Delver Hüseyin Yunus geçtiğimiz günlerde yasa değişikliğinin Bangladeş Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanan ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Cemaat-i İslami Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın idam edilmesi amacıyla yapıldığını açıklamıştı.

Bangladeş'te Ğulam Azzam dahil 9 Cemaat-i İslami lideri ve ana muhalefet partisi Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin (BNP) de iki lideri, 1971'deki Bangladeş Bağımsızlık Savaşı'nda Pakistan ile işbirliği yaptıkları iddiasıyla 2 seneyi aşkın süredir Bangladeş Uluslararası Ceza Mahkemesi'de idamla yargılanıyor.

SANSÜR

Öte yandan, Bangladeşli yetkililerin, devam eden davalara tepki gösteren ve Cemaat-i İslami yanlısı olduğu iddia edilen blogları kapattığı açıklandı. Kararın, geçtiğimiz hafta dava ve idamlar lehinde gösteriler organize eden bir kişinin öldürülmesi üzerine alındığı belirtildi. Cemaat cinayeti kınayan bir bildiri yayınladı ve olayla ilgileri olmadığını söyledi.

HÜKÜMET CEMAAT-İ İSLAMİ'Yİ TAMAMEN YASAKLAMAK İSTİYOR

Öte yandan Bangladeş yönetimi Cemaat-i İslami'yi tamamen yasaklamak için adımlar atmaya hazırlanıyor.

İçişleri Bakanı Şefik Ahmed, yeni yasa sayesinde Cemaat-i İslami ile ilgili herhangi bir organizasyona dava açılabileceğini ve siyasetten men edilebileceğini söyledi. Yeni yasadan önce ise savaş suçlamasıyla yalnızca bireyler hakkında dava açılabiliyordu.

Adalet Bakanı Kamrul İslam ise yeni yasanın Cemaat-i İslami'yi yasaklamaya dönük bir adım olduğunu söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.