Cemil Amca Diyarbakır Sur'da ekmeğini şerbetten çıkarıyor

Cemil Amca Diyarbakır Sur'da ekmeğini şerbetten çıkarıyor

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde meyan kökü şerbeti satıcılığı yapan Mehmet Cemil Batıbay, ilerleyen yaşına aldırmadan ekmeğini kazanmaya çalışıyor.

Diyarbakır'da ikamet eden Mehmet Cemil Batıbay (79), yaklaşık 50 seneden beri meyan kökü şerbeti satarak geçimini sağlamaya çalışıyor.

Sur ilçesinin en işlek yerlerinden olan Gazi Caddesi'nde tezgâh açan Batıbay, 20'li yaşlarda bu işi yapmaya başlarken sokak sokak gezip şerbet sattığını söyledi.

İşe ilk başladığı yıllarda buzdolabı ve diğer içeceklerin pek olmadığını belirten Batıbay, günde 6 takım sattığını dile getirdi.

İlk başta satışların iyi olduğunu ifade eden Batıbay, "48 senedir şerbet satıyorum. 79 yaşındayım. İlk başladığımızda ne buzdolabı vardı ne başka bir şey. O zaman ne limonata vardı ne başka bir şey. Sadece biz buzhanede bir kalıp buz getiriyorduk, bırakıyorduk. Günde 6 takım şerbet satıyorduk o zaman. Evimiz buradadır, evden buraya kadar bir takım bitiriyorduk. Şimdi akşama kadar bir takım bitiremiyoruz." dedi.

Şerbetin birçok rahatsızlığa karşı ilaç olduğunu bildiren Batıbay, "Biz 6 kardeşiz, bu işi yapıyoruz. Şerbet eskiden Diyarbakır çevresinde çoktu. Şimdi Batman, Bismil, o taraflardan getiriyoruz. Eski zamanlarda Diyarbakır doluydu, şimdi yoktur. Mide, böbrek, tansiyon, kalp, her şey için ilaçtır. Yaz aylarında ilaçtır." ifadelerini kullandı.

Batıbay'ın hemen yanında şerbet satışı için tezgâh açan ve 36 yıldan beri bu işi yapan kardeşi Sadık Batıbay ise satışlardan memnun olmadığını söyledi.

İLKHA











HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.