Cep telefonu kullanımı unutkanlığı erken başlatıyor

Cep telefonu kullanımı unutkanlığı erken başlatıyor

Unutkanlığın ileri yaş hastalığı olmaktan çıktığını ve artık gençleri de tehdit ettiğini belirten uzmanlar, unutkanlık hastalığının çözümü için düzenli olarak Check-up yaptırmayı tavsiyesinde bulundular.

Unutkanlık hastalığının sadece yaşlıları değil, artık gençleri de tehdit eden ve genlerde de kendini gösteren bir hastalık olmaya başladığını dile getiren uzmanlar, bu tür hastalıklardan kurtulmak için düzenli olarak Check-up yapmanın yararlı olacağını belirtiyorlar.

 

Bilgisayar ve cep telefonu kullanımının unutkanlığı erken yaşlara çeken etmelerin başında geldiğini belirten Nöroloji Uzmanı Doktor Recep Toprak, unutkanlık hakkında bazı bilgilendirmelerde bulundu.

 

“Güçlü bir hafıza için bilgi ve beceriler yenilenmeli”

Unutkanlığın hafızada depolanan bilgi ve tecrübelerin geri çağırılmasında yaşanan güçlükler olarak tanımlanabileceğini aktaran Toprak, “Beyinde yaklaşık 50 milyar kadar hücre bulunmaktadır ve bu hücreler birbirleriyle hep iletişim halindedir. İnsan yaşlandıkça beyin de yaşlanır ve hücre kaybına uğrar. Bu da bilişsel fonksiyonlarımızın eskisi gibi güçlü olmasını engeller. Ancak bilgi ve beceriler sürekli yenilendiğinde ve tekrarlandığında hafızada kalması ve hatırlanması daha kolay olur. Aksi takdirde kullanılmayan bilgiler bellekten zamanla silinir” dedi.

 

“Akıllı telefon ve bilgisayar kullanımına uzun molalar verilmeli”

Unutkanlıklar kişinin günlük yaşam aktivitelerini, kişinin performansını ve sosyal düzenini bozmadığı sürece büyük bir sorun oluşturmayacağını ifade eden Toprak, “Bunlardan birisinde aksama olduğunda sorunlar başlar ve mutlak tedavi edilmesi gerekir. Unutkanlık genelde ileri yaşın sorunları olarak görülse de günümüzde artık genç yaşlarda da rastlanmaktadır. Bunun en büyük sebebi geçenlerin akıllı telefon ve bilgisayar başında fazla vakit geçirmeleri olduğu söylenebilir” sözlerini kullandı.

 

Genç nüfusun bellek fonksiyonlarındaki tembelliğin nedenleri

Genç nüfusun unutkanlık sorunu yaşamasında birçok nedenin olduğunu söyleyen Toprak, bazı nedenleri de şu şekilde sıraladı:

“Bilgisayar ve akıllı telefonların yoğun kullanımı, Depresyon, anksiyete, yoğunluk, stres, kaygılar, Gereksiz birçok bilgi, Uyku bozuklukları, B12-D3 vitamin ve folik asit eksiklikleri, Tiroid hormon bozuklukları, Kafa travmaları, Düzensiz yaşam tarzı, Yanlış beslenme alışkanlıkları ve çevresel toksik maddelere maruz kalma.”

 

Unutkanlıkla birlikte öğrenme güçlüğü varsa doktora gidilmeli”

Her unutkanlığın bunama anlamına gelmeyeceğini kaydeden Toprak, kendisinde bunama hastalığı şüphesi içinde olanların hemen doktora başvurmasının önemli olduğunu söyledi.

 

Toprak, “Unutkanlığın yanında öğrenme, oryantasyon, dil fonksiyonları, kişilik değişiklikleri gibi diğer bilişsel fonksiyonlardan en az bir tanesinde daha bozukluk olmalı ve bu bozukluklar hastanın sosyal ve iş hayatını etkileyebilecek kadar şiddetli olmalıdır. Bu durumda uzman doktora başvurmak gerekir” diye konuştu.

 

“Alzheimer bir yaşlılık hastalığıdır”

Unutkanlığın nedenlerinin oldukça fazla olduğunu belirten Toprak, genç yaşlarda unutkanlığa yol açan nedenlerin tamamının ileri yaşlarda da unutkanlığa yol açabileceğini belirterek,  ileri yaşlarda görülen ve unutkanlığa yol açan alzheimer, frontotemporal demans gibi bazı hastalıkların genç yaşlarda unutkanlığa yol açmayacağını belirtti.

 

“Unutkanlık sinsi başlayan ve gelişen bir hastalık”

Unutkanlığın sinsi bir şekilde başladığını ve erken dönemlerde hasta ve hasta yakınları tarafından kolayca fark edilemediğini dile getiren Toprak, sözlerini şöyle tamamladı:

 

“Hastalar erken dönemde önce basit şeyler unutmaya başlar, ancak bu durum pek dikkate alınmaz. İlerleyen zamanlarda kişinin bilişsel fonksiyonlardaki bozulma günlük yaşam aktivitelerini bozmaya ya da performansını düşürmeye başladığında önem kazanır ve o dönemlerde doktora başvurulur. Unutkanlığın erken fark edilmesi önemlidir, çünkü bazı unutkanlıkların erken dönemde tespit edilmesiyle tamamen tedavi edilebilir. Hatta basit şeylerin unutulduğu fark edildiğinde check-up yaptırılmasında büyük yarar olacaktır. Check-up yaptırıldığında normal bellek performans ölçümü yapılmış olur ve bu da ileride oluşabilecek bellek bozuklukları için referans olup erken tanıyı sağlayacaktır” şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler