Çermik'te başka mahallenin kanalizasyon suyu sulama kanallarına akan çiftçilerden yetkililere çağrı

Çermik'te başka mahallenin kanalizasyon suyu sulama kanallarına akan çiftçilerden yetkililere çağrı

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde başka mahallenin kanalizasyon giderinin kendi tarım arazilerine verildiğini iddia eden mahalle sakini çiftçiler, tarım faaliyeti yapamadıkları gibi hayvanlarının da sulama göletlerinden faydalanamadığını ileri sürdü.

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde Yiğitler Mahallesine bağlı Karataş Mezrası sakinleri, mezralarına yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunan Akkoyunlu Mahallesinin kanalizasyon giderinin kendi tarım arazilerine aktığını ileri sürerek mağdur olduklarını ifade etti.

Karataş Mezrası sakinlerinin iddialarına göre, Akkoyunlu Mahallesinin kanalizasyon gideri tarımsal faaliyet yürüttükleri alana aktığından kötü kokuyla beraber hastalıkların da baş gösterdiği, hayvanların su ihtiyacını karşıladığı gölet ve akıntılarında durumdan olumsuz etkilendiği belirtiliyor.

İddialara göre söz konusu duruma ilişkin görüşme sağladıkları DİSKİ'nin şu ana kadar herhangi bir müdahalede bulunmadığı ifade ediliyor.

"Yıllardır hiçbir şekilde bu sudan istifade edemiyoruz"

Söz konusu mağduriyete ilişkin video paylaşan mahalle sakinlerinden Abbas Kaçmaz, "Akkoyunlu Mahallesinin kanalizasyon gideri bahçelerimizi suladığımız akıntıya verilmiş. Aynı zamanda peynir mandırasının gideri de bu akıntıya karışmış durumda. Yıllardır hiçbir şekilde bu sudan istifade edemiyoruz. Durumu ilgili makamlara bildirdik. Geçtiğimiz yıl ekipler gelip çalışma yaptılar ve bizlere 'bu suyun herhangi bir zararı yoktur' denilse de şu an bu su da ne kurbağa ne kaplumbağa ne de balık türü tek bir canlı kalmamış, hepsi öldü. Hiçbir hayvanımız da bu suyu içmiyor." dedi.

Kaçmaz, "Bu soruna artık bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Kanalizasyon ve mandıradan eklenen gider suyu bostanlarımızın kurumasına neden oldu. Daha önce burada piknik yapan aileler kokudan suya yaklaşamaz oldu. Su kanalının yerleşim alanı yakınından geçmesi nedeniyle geceleri sinek ve sivrisineklerden uyuyamıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Çocuklarımız bu sudan hastalanıyor, sineklerden kapı-penceremizi açamaz olduk"

Mahalle sakinlerinden Erhan Kaçmaz ise şu ifadeleri kullandı:

"Mağduruz ve mağduriyetimizi defalarca kez gerek Çermik ve gerekse Diyarbakır'da DİSKİ'ye bildirmemize rağmen yardımcı olmadılar. Çocuklarımız bu sudan dolayı hastalanıyor. Bu su tamamen kanalizasyon gideridir. Sineklerden kapı-penceremizi açamaz olduk. Bir pikniğimiz vardı, onu da yitirdik. Lütfen bize yardımcı olun. Gerçekten çok mağduruz." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.