CIA, Nazi bilim adamlarıyla çalışmış

CIA, Nazi bilim adamlarıyla çalışmış

ABD'de bu hafta yayımlanan kitap, bazı Nazi bilim adamlarının Soğuk Savaş döneminde ABD'nin askeri ve istihbarat projelerinde çalıştığını ortaya koyuyor

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA),  II. Dünya Savaşı'nın ardından bazı Nazi bilim adamlarını işe aldığı, Soğuk Savaş döneminde de bu kişileri askeri ve istihbarat projelerinde görevlendirdiği ortaya çıktı.

ABD'de bu hafta yayınlanan "Operation Paperclip: The Secret Intelligence Program that Brought Nazi Scientists to America (Ataç Operasyonu: Nazi Bilim Adamlarını Amerika'ya Getiren Gizli İstihbarat Programı" adlı kitap, ABD Genelkurmay Başkanlığının 1945'ten sonra bin 600'den fazla Alman bilim adamını nasıl ülkeye getirdiğini belgeleriyle anlatıyor. 

Gazeteci Annie Jacobsen tarafından yazılan kitap, Ataç Operasyonu çerçevesinde 21 Nazi bilim adamının ABD'nin Soğuk Savaş dönemindeki etkinliklerinde nasıl bir rol oynadıklarını betimliyor. 

Jacobson'a göre bilim adamlarından bazıları Nazilerin lideri Adolf Hitler'e sarin gazı ve hıyarcıklı vebanın kitle imha silahlarına dönüştürülmesi için yardımcı olmuş ve savaş suçlarından yargılanmış. 

Kitapta ABD'nin kendi kimyasal ve biyolojik silahlarını üretmek, havacılık ve uzay tıbbı alanında ilerleme sağlamak için "Üçüncü Reich'ın" beyin gücünü kullanmak üzere "Ataç Operasyonu" düzenlediği savunuluyor. 

Nazi bilim adamlarının Soğuk Savaş döneminde zihin okuma alanında yeni keşifler yapabilmek adına Almanya'da yakalanan Sovyet casuslar üzerinde LSD'nin etkileri ile ilgili deneyler yaptığını ve bazılarının ödüllendirildiğini yazan Jacobsen, "Elde edilen başarılar, geçmişte işlenen suçları siler mi?" diye soruyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler