CIA Başkanı John Brennan, işkenceleri savundu

CIA Başkanı John Brennan, işkenceleri savundu

CIA Başkanı Brennan "kolay cevapların olmadığı bir zamanda birçok şeyi doğru yaptığını" savundu

ABD Merkezi İstihbarat Örgütü CIA'nin Başkanı John Brennan, katıldığı Senato oturumunda işkence iddialarına karşı örgütü savundu. Brennan örgütün kurallara aykırı bazı yöntemler kullandığını, bazı çalışanlarının yetkilerini aştığını itiraf etti.

ABD'nin yanı sıra dünya kamuoyunda büyük yankı uyandıran işkence iddialarını cevaplayan CIA Başkanı John Brennan, yasal sınırları aşan memurlar hakkında işlem yapma konusunda yeterli olmasalar da, örgütün "kolay cevapların olmadığı bir zamanda birçok şeyi doğru yaptığını" savundu.

El Kaide üyesi olduğu öne sürülen kişileri sorgulama sırasında, düzenli ve bilinçli olarak işkence uyguladığına ilişkin Senato İstihbarat Komitesi'nin hazırladığı rapor konusunda düzenlenen Senato oturumuna katılan Brennan, "İleri Sorgulama Teknikleri'nin 11 Eylül saldırılarının ardından Bush yönetimi tarafından yürürlüğe sokulduğunu belirtti.

Kamuoyunda işkence yöntemleri olarak bilinen tekniklerin, Usame Bin Ladin'in yakalanıp öldürülmesini sağlayıp sağlamadığının bilinemeyeceğini belirten Brennan, "Yönetim ve vatandaşlarımız görevin aciliyetinin farkındaydılar. İkinci yada üçüncü dalga saldırıları önlemek için El Kaidelilerin, Amerika'da yada dünyanın başka bir köşesinde de olsa bulunması ve başka masum insanlara zarar vermeden durdurulması gerekiyordu. İnsanlar CIA'den cevap bekliyorlardı. Yalnızca yüz yüze kaldığımız tehditlere ilişkin değil, gelecek saldırıları durdurmak için ne yapacağımıza ilişkin cevaplar bekliyorlardı" dedi. CIA'nin, 11 Eylül sonrası saldırılarının ardından çok açılı bir göreve girdiğini anlatan Brennan, "Söz konusu düzenlemeler 11 Eylül'den 6 gün sonra dönemin ABD Başkanı George Bush tarafından yürürlüğe kondu. Yönetim ve vatandaşlarımız görevin aciliyetinin farkındaydılar. Bizim görevimiz söyleneni uygulamaktı" diye konuştu.

YETKİLER AŞILDI, AYKIRI YÖNTEMLER KULLANILDI

Brenan konuşmasında gözaltında tutulan bazı kişilere karşı yetkileri aşan ve kurallara aykırı yöntemlerin uygulandığını kabul etti. CIA'nin hazırlıksız olduğunu itiraf eden Brennan, sorgulama tekniklerinin başarısını bilmenin mümkün olmadığını öne sürdü. Brennan, "Gözaltı ve sorgulama teknikleri, teröristlerin yakalanması, planlarının bozulması ve can güvenliği noktasında kullanışlı istihbarat sağladı. Gelişmiş sorgulama teknikleri ile sanıklardan elde edilen istihbarat arasındaki neden-sonuç ilişkisinin ne boyutlarda olduğu, benim kanaatimce asla bilinemez" dedi.

İĞRENÇ OLARAK NİTELEDİ

İşkence sözcüğünü kullanmaktan kaçınan CIA Başkanı yapılan açıklamalarla gerekli şeffaflığın "aşırı derecede" sağlandığını öne sürdü. Brennan, "Bazı CIA görevlileri sorgulama sürecinde yaptıkları eylemler açısından sınırları ve yetkilerini aştılar. Bazı durumlarda sert davrandılar. Ben bunları iğrenç olarak niteliyorum, eylemlerin nasıl adlandırılacağını başkalarına bırakıyorum" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.