CIA'dan Polonya'ya işkence rüşveti

CIA'dan Polonya'ya işkence rüşveti

CIA'nın Polonya'ya gizli hapishane karşılığı milyonlarca dolar para verdiği öne sürülürken ülkenin eski lideri hapishanenin varlığını itiraf etti

Polonya’nın 2002 yılında CIA’nin ülkede gizli hapishane kurmasına karşı çıktığı fakat daha sonra milyon dolarlık para tekliflerini reddetmeyerek izin verdiği belirtiliyor.

ABD Senatosu’nda açıklanan CIA işkenceleri raporu dün yayınlandı. Raporda ikence yapılan ülkeler arasında Polonya yer almıyor fakat AİHM, Temmuz ayında yasadışı transfer konusunda CIA’ya yardım ettiği gerekçesiyle bu ülkeyi geçtiğimiz temmuz ayında mahkum etmişti.

Polonya’nın milyon dolarla ifade edilen bir para karşılığında CIA’nın ülkede hapishane açmasına izin verdiği belirtiliyor. Polonyalı yetkililer bugüne kadar bu iddiaları reddederken ilk kez bugün ülkenin eski Devlet Başkanı Aleksander Kwasniewski itirafta bulundu.

ESKİ DEVLET BAŞKANI İTİRAF ETTİ

Polonya'nın eski Devlet Başkanı Aleksander Kwasniewski, görevde olduğu sırada CIA'ya gizli bir hapishane için yer verdiklerini itiraf etti ancak mahkumlara kötü davranılmasına izin vermediklerini öne sürdü.

Dönemin Polonyalı liderleri şimdiye kadar merkezin varlığını reddediyordu.

Kwasniewski, Polonya'daki CIA faaliyetlerinin ülkedeki liderlerden gelen tepki üzerine sonlandırıldığını söyledi.

Eski Devlet Başkanı, bu açıklamayı, ABD Senatosu tarafından dünyadaki gizli hapishanelerde yürütülen CIA uygulamalarını içeren raporun yayımlanması üzerine yaptı. Raporda gizli hapishanelerin hangi ülkelerde bulunduğu belirtilmemişti.

1995-2005 yılları arasında görev yapan Kwasniewski'nin açıklamalarıyla Polonyalı bir lider ülkede gizli bir CIA merkezi olduğunu ilk kez itiraf etmiş oldu. Merkezin Aralık 2002'den, 2003 yılının sonbaharına kadar aktif olduğu belirtildi.

Reuters ve bazı uluslar arası ajanslar ulaştıkları Polonyalı yetkililerin bu konuda sorulara cevap vermediğini belirtiyor.

AİHM POLONYA’YI MAHKUM ETMİŞTİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Polonya'nın iki tutuklu için Amerikan Merkezi Haber Alma Örgütü'ne (CIA) yardımcı olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine hükmetmişti.

Polonya, Ebu Zübeyde ve Abd al-Rahim al-Nashiri'nin kendi topraklarında sorguya çekilmesine izin vererek, 2002-2003 yıllarında yasadışı transferler konusunda işbirliği yapmaktan suçlu bulunmuştu. Bu, CIA'in Polonya'daki "kara bölge" hapishanesi ile ilgili sonuçlanan ilk dava oldu

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler