"Çiftçiler anız yakmaya mecbur bırakılıyor"

"Çiftçiler anız yakmaya mecbur bırakılıyor"

Batman'daki çiftçiler, anız yangınlarının bir an önce son bulması için yetkililere çağrıda bulundu.

BATMAN – Kentte anız yangınları her geçen gün giderek artmaya devam ediyor. Yaşanan anız yangınlarından dolayı en büyük zararı ise halk görüyor. Anız yangınlarının bir an önce son bulması için yetkililere çağrıda bulunan çiftçiler, her köye birer adet anız parçalama makinelerinin verilmesini istedi.

 

Yaşanan bu durumun en kısa sürede son bulması için yapılması gereken yolu İlke Haber Ajansı’na anlatan Batman Çiftçiler Derneği Başkanı Veysi Acar, yetkililerin çiftçilere ekipman desteğinde bulunmasının elzem olduğunu ifade etti.

 

“Alternatif olmadığı için anız yakılıyor”


Çiftçilerin tarlalarını süremedikleri için anız yakmak zorunda bırakıldığını savunan Acar, “Bizler ve çiftçilerimiz anız yakmaya karşıdır. Anızın yakılması hem canlı hayvanları ve hem de insanları zehirliyor. Anız yangınları nedeniyle çıkan duman çok sayıda insanı hasta etmiş durumda. Çiftçilerimizin başka alternatifleri olmadığı için bu anız yakmalara gidiyor. Çiftçi tarlasını süremediği için tarlasını yakmak zorunda bırakılıyor. Yoksa çiftçi neden kendi torağını yakmak zorunda kalsın ki? Hiçbir çiftçi mecbur kalmazsa kendi arazisini yakmaz. Anızların son bulması için yetkililerden çok sayıda sap kırma makinası almasını istiyoruz. Batman’da  mısır ekili 20 mköyümüz var. Her köye 2 tane makine verilirse, o saplar çok rahat kırılır ve kalan saplar seneye gübre olur. Her çiftçi bunu biliyor ve bilincindedir.” dedi.

 

“Sadece 3 adet sap kırma makinası ile bu iş çözülmez”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün aldığı 3 adet sap kırma makinasının kesinlikle yeterli olmadığını vurgulayan Acar, “Batman’da yaklaşık 30 bin dönüm ekili arazi var. Sadece 3 adet sap kırma makinası ile bu iş çözülmez, bu mümkün değil. En az 10 tane makine alınması lazım ve bu makinaların tanesinin fiyatı ise 3-5 bin TL gibi cüzi bir paradır. Bu makinaların mutlaka alınması lazım. Bir de bu makinalar alındığı takdirde, ‘Gelin alın, götürün’ denmesine de razı değiliz. Mağdur olan çiftçilerimiz de var. Biz diyoruz ki, bu makinaların günlüğü 5-10 TL karşılığında çiftçilerimize verilmesi lazım ki o çiftçi aldığı zaman geri getirebilsin.” diye konuştu.

 

“Araziler sürülmediği için anız yakılıyor”

Çiftçi Siraç Güngör ise, şunları kaydetti: “Anız yakmaların iki nedeni var. Birincisi, çiftçi mecbur kaldığı için yakmaktadır. İkincisi, çiftçi anız yaktığı zaman zararın bilincinde değil. Anız yakmaların büyük  sorunlarından bir tanesi de, tarımdaki mühendislerin masa başında iş yapmasındandır. Mühendisler çiftçilerin içine girip, anız yangınlarının zararlarını anlatırsa, çiftçi kendi kendini yakmaz. Bir de her köye yetkililerin öncülüğünde bir makine verilmiş olsaydı, çiftçi anızı yakmazdı. Genelde çiftçiler arazilerini süremedikleri için tarlalarını yakıyor. Yetkililerden en azından ekili her köye muhtarların zimmetinde makine verilmesi ve çiftçinin bilinçlendirilmesini istiyoruz.”    (M.Fatih Akgül-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.