Çiftçiler fıstık ekimine başladı

Çiftçiler fıstık ekimine başladı

Daha önce arpa, buğday, mercimek ve mısır eken Batmanlı çiftçiler, şimdi ise veriminin yüksek olduğu fıstık ekimine başladılar.

Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı Bahçeli (Barınç) köyü sakinleri, yaklaşık 20 bin fıstık fidanı dikti. Çiftçiler, 200, 100 ve 50 dönümlük tarlalarına fıstık fidanı dikimini yaparak geleceklerine yatırım yaptılar.

Son dönemlerde bölgemizde ve Batman’da iyi bir gelir elde edemedikleri hububattan sonra fıstık ekimine yönelen çiftçiler, Gaziantep ve Siirt’ten sonra en çok fıstık ağacının dikildiği yer oldu.

Tarla sahiplerinden Efe Tarhan, bu sene 200 dönüm üzerine 5 bin adet fıstık fidanı diktiklerini, önümüzdeki yıllarda bunu arttırmayı düşündüklerini söyledi.

Son zamanlarda geliri yüksek olduğu için çiftçilerin fıstığa yöneldiğini ve bu yüzden yıllar sonra Batman’ın adının petrolle ile birlikte fıstıkla da anılacağını belirten Tarhan, “Daha önceden buğday, mercimek ve arpa ile uğraşıyorduk. Fıstığın getirisi, kar oranı, daha çok ve istihdam gücüde fazla bundan sonra tamamıyla fıstığa yönelmeyi düşünüyoruz. Bu sene 200 dönüm üzerine 5 bin adet diktik. Önümüzdeki yıllarda bunu arttırmayı düşünüyoruz. İşçi açısından baktığımız zamanda daha önceden Anadolu’ya giden işçilerimiz ciddi sıkıntılar ve sorunlarla karşılaşabiliyorlardı. Şu anda istiyoruz ki kendi kapılarının önünde çocuklarının içinde evinin önünde, yani bu işleri burada yapsınlar. Kendi memleketlerinde hem bizim açımızdan hem de onlar açısından daha iyi onlar da kazanır, bizde kazanırız. Bu yıl köy olarak 20 bin adet fıstık ektik, önümüzdeki yıllarda bunu ciddi anlamda arttıracağız.” dedi.

Hububatın ardından umutlarını fıtığa bağladıklarını dile getiren çiftçi Mehmet Sait Yıldız, “Şu ana kadar biz tarımla uğraşıyorduk. Buğday, arpa, mercimek ekiyorduk ve bundan hiçbir şey elde edemedik. Çocuklarımızın geçimini yapamadık. Bundan sonra elimize gelen bu fıstık daha iyidir, verimlidir. Çocuklarımıza yatırım için, çocuklarımızın geleceği için bu fıstıkları ekeceğiz. Bütün köylülerle birlikte el birliğiyle birbirimize yardım ederek arazimiz ne kadar varsa bundan sonra fıstık yapacağız.” diye konuştu.

İşsizlikten ötürü ailece batıya göç etmek zorunda kaldıklarını aktaran köy sakinlerinden Mustafa Erol da artık kendi memleketinde çalışarak ailesinin geçimini sağlayacaklarını kaydetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, 2016 yılı meyveciliği geliştirme projesi kapsamında Batman genelinde 20 bin fidan ceviz, 225 bin fidan fıstık olmak üzere toplamda 245 bin fidanın dağıtımının yapıldığını söyledi. (M.Fatih Akgül-İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.