Çiftçiler mercimek hasadından memnun

Çiftçiler mercimek hasadından memnun

Mayıs ayının sonuna doğru hasadı yapılan mercimek, bu sene çiftçiyi memnun etti.

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde mercimek hasadı yapan çiftçiler, mercimek hasadından memnun olduklarını ifade ettiler.

Bismil ilçesine bağlı Işıklı (Hayderi) köyünde biçerdöverlerle mercimek hasadı yapan çiftçiler, dönüm başına 200 kilogram mercimek hasadı geldiğini belirttiler.

Bismil Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aslan, mercimek hasadının geçmiş yıllara göre artış gösterdiğini söyledi.

Hasadı yapılan mercimeğin Toprak Mahsulleri Ofisi ya da bu işi yapan esnafa satıldığını dile getiren Bismil Ziraat Oda Başkanı Aslan, "Bu sene mercimek, geçen senelere göre daha çok verim sağladı. Şu an yapılan hasatta dönüm başı 200 kilonun altına düşmüyor. Yapılan hasat Toprak Mahsulleri Ofisi ya da bu işi yapan esnafa satılıyor. Şu an mercimeğin tonu 2 bin 300 liradır. Bu fiyat daha önce 2 bin 900 liraydı." dedi.

Geçmişte mercimek hasadının tırpan ile yapıldığını söyleyen Aslan, "Önce mercimekleri ekiyoruz. İlaçlama zamanı geldiğinde, ekini ilaçlıyoruz. Hasat vakti gelince biçerdöver ile hasadı topluyoruz. Bazıları tırpan ya da traktörlerin arkasına bağladıkları bıçaklarla hasat yapıyor. Eskiden bizim de elimizde alet yoktu, şimdi ise biçerdöver aracı var, hasadı bununla yapıyoruz." diye konuştu.

Mercimeğin ekiminin rahat olduğundan bahseden Aslan, "Mercimek buğdaydan çok daha iyidir. Buğdayın mercimeğe göre masrafı daha fazladır. Çünkü mercimeğin masrafı olmuyor. Buğdaya gübre verdiğimiz için masraf oluyor." ifadelerini kullandı.

Son olarak çiftçiye verilen desteğin artırılmasını isteyen Aslan, şöyle konuştu: "Devlet tarafından mercimek eken çiftçiye dönüm başı 200 lira destek veriliyor. Devlet çiftçilere bakması lazım, çiftçi gerçekten perişan durumda. Hem gübre hem mazot çiftçiyi zorluyor." (M.Hüseyin Temel/Emrah Deniz – İLKHA)






















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler