"Çiftçilere anızı toprağa karıştırma desteği verilmeli"

"Çiftçilere anızı toprağa karıştırma desteği verilmeli"

Çiftçilerin anızı toprağa karıştırmasının maliyetli bir iş olduğunu belirten Kızıltepe Hububatçılar Derneği Başkanı, hükümetin çiftçilere bu konuda destek olmasını istedi.

Bölgede buğdayın hasat sezonu başlarken, Kızıltepe Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, hasat sonrası tarlada kalan anızlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Çiftçilerin anızı toprağa karıştırmasının maliyetli bir iş olduğunu belirten Mehmet Şerif Öter, hükümetin çiftçilere bu konuda destek olmasını istedi.

Öter, "Dünyanın en bereketli topraklarına sahip, Mezopotamya’nın merkezinde yer alan Mardin ovamızda birinci ürün olan buğday, arpa, mercimek hasadı başladı. Yaklaşık bir ay içerisinde tamamlanacak olan birinci ürün hasadın yerine ikinci ürün mısır ekiminin yapılabilmesi için, tarladaki saman kökü anız yakma yoluna gidilmektedir. Anız yakma ile ilgili uygulanan cezai yaptırımlar olmasına rağmen bu işin önüne geçilememekte. Çünkü anızı toprağa karıştırmanın,  çiftçilere ciddi bir maliyeti söz konusu olduğundan, kolay ve kısa yoldan anız yakılmaktadır. Yaptığımız araştırmada tarladaki anızın yakılması sonucu milli servet olan toprağın mikroorganizmasına ciddi zarar vermektedir. Anız sürülerek veya parçalanarak, toprağa yeniden kazandırılmalıdır. Doğal gübre olan anız, gübre maliyetini azaltıp, ürün veriminin artmasını sağlar.” dedi.

“Ekonomik yönden çiftçiler zor durumda”

Çiftçilerin istemeden anız yakma yoluna gittiklerine dikkat çeken Öter, açıklamasını şu şekilde sürdürdü.

“Anız sürmenin veya parçalamanın yapılabilmesi için, özel pulluk ile toprak işleme veya direk anıza özel ekim makineleri kullanılmalıdır. Zararın farkında olan çiftçiler, ciddi bir maliyeti olduğundan bu makineleri alamadığından kullanamamaktadır. Ekonomik olarak zaten zor durumda olan çiftçiler istemeden bu yola başvurmaktadır.”

Son olarak hükümete ve Tarım Bakanına çağrıda bulunan Öter, “Tarım Bakanımıza ve hükümetimize çağrıda bulunuyoruz. Tarım, ülkenin milli servetidir. Dolayısıyla yakılan anız milli servetimize ve yeni nesillerin geleceğine zarar vermektedir. Bu zararın önüne geçmenin tek yolu çiftçilerimize anız toprağa karıştırma desteği vermesidir. Bu makinelerin temin edilebilmesi için destek şarttır.  Federasyon olarak resmi yazıyla Tarım Bakanlığına ve Hükümete başvuracağız." ifadelerini kullandı. (Mehmet Aslan-İLKHA)
















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler