Çiftçinin ayakta kalması için mutlaka artı destek alması gerekiyor

Çiftçinin ayakta kalması için mutlaka artı destek alması gerekiyor

Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde yağan dolu nedeniyle maddi hasar gören çitçileri ziyaret eden Hilvan Ziraat Odası Başkanı, çiftçilerin ayakta kalabilmesi için artı desteğin verilmesi gerektiğini belirtti.

Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde yağan dolu sonrası hasar bölgelerinde incelemelerde bulunan Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, devletin çiftçiye mutlaka destek çıkması gerektiğini söyledi.

Dolu yağışının çiftçi için her zaman bir korkulu rüya olduğunu söyleyen İpar, bu rüyanın gerçekleştiğini belirtti. İpar, “5 Mayıs günü saat 14.30 ile 15.00 saatleri arasında aşırı bir yağış meydana geldi. Aşırı bir yağış ile birlikte bir dolu yağışı da meydana geldi. Dolu her zaman için çiftçi için korkulu bir rüyadır haliyle korkulu rüya başımıza gelmiş. Burada özellikle iki köyümüz çok büyük zarar görmüştür. Ovacık KÖYÜ fıstık bahçelerinde yüzde 80 dolaylarında bir hasar meydana geldi. Aşağı Külünçe ve mezralarında ise yüzde 60 dolaylarında hububat hasarı meydana gelmiştir.” dedi.

Fıstık bahçelerinde oluşan hasarın ekonomiyi etkileyeceğini belirten İpar, “Ancak fıstık hasarı ekonomimizi etkileyecek boyutta olduğu için buna biraz daha önem kazandırmak istiyoruz. Arkadaşlarla bahçeleri gezdik yaprakların yüzde 80’inin yere düştüğünü gördük tabi bu yaprakların düşmesi sadece bu yılın değil önümüzdeki 3 yılın mahsulünü etkileyecektir. Bunun için haftanın ilk günüyle birlikte TARSİM Bölge Müdürlüğümüzle irtibata geçtik. Onlar her ne kadar hasar tespitleri yapmışsa da sadece birkaç çiftçimiz TARSİM yapmış bulunmakta.” diye konuştu.

TARSİM’in daha önceki yıllarda uygulamış olduğu aşırı bürokrasi ve yanlış uygulamaların çiftçiyi TARSİM’den uzaklaştırdığını ileri süren İpar konuşmasına şöyle devam etti: “Eskiden çiftçilerimiz Devlet’ten 5254 yasa gereği herhangi bir hasar olayında yardım alabiliyorlardı. Yeni yasaya göre çiftçiler ürününü TARSİM kapsamına alması gerekiyor maalesef TARSİM yapmayan çiftçimiz bundan faydalanamıyor. Biz bu faydalanamayan çiftçilerimiz için devletten mutlaka bir şey bekliyoruz. Çünkü çiftçinin bir yıl değil üç yıllık ürünü gitmiştir. Çiftçinin 3 yıl boyunca ayakta kalması için devletten mutlaka artı bir destek alması gerekiyor.”

Özelikle mağdur olan çiftçilere daha fazla destekleme verilmesi gerektiğini söyleyen İpar, “Aslında burada en büyük darbeyi bize TARSİM vurmuştur. TARSİM bekleneni vermediği için bunlar meydana geldi. Çünkü daha önce Ovacık köyümüzde TARSİM yüzde 70 veya 80’lerde idi. Şu anda yüzde 30’lara kadar gerilemiştir. Burada şunu düşünmek lazım, insanlarımız neyden dolayı TARSİM’den kaçmış? Çözüm olarak bankalar mutlaka çiftçinin borcunu 3 yıl ertelemesi gerekiyor, çünkü üç yılın ürünü gitti. Çiftçilere artı bir kredi uygulaması yapılması lazım. Çiftçinin borcu var diyerek kredi alamaz olayına girmememiz lazım. Çiftçimize özellikle bu alanlarda yani Ovacık ve Aşağı Külünçe bölgelerinde artı bir mazot desteği ve gübre desteği diğer bölgelerden biraz daha yüksek olmalı ki bu çiftçimiz idamelerini devam ettirebilsin.” şeklinde konuştu.

Mağdur olan Ovacık köyü çiftçilerinden İbrahim Şilan şöyle konuştu: “Benim yaklaşık 40 dönüm bağ ve fıstık bahçelerim hasar gördü. Hasarım yüzde 90 oldu. Cumhurbaşkanı, başbakan ve tarım bakanından rica edip bir yardım bekliyoruz.  Ellerinden ne geliyorsa onu bize yapsınlar; gübre, mazot,  kuru destekleme gibi. ”

Diğer bir mağdur çiftçi İsmail Naimoğlu ise, “Dolu yağışı bize bir afet gibi oldu. Devlet bize mazot, gübre, borçlarımızın ertelenmesi gibi yardımlar yapsın perişan durumdayız. En az 3 yıllık ürünümüz gitti. Bizim bağ ve fıstık bahçelerinden başka bir gelirimiz yok, hububat vardı o da yüzde 60’ı gitti.” şeklinde konuştu. (Ramazan Şefkatlı-İLKHA) 






















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.