Çin: İran aleyhi ambargolara karşıyız

Çin: İran aleyhi ambargolara karşıyız

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shaung, İran ile ekonomik ilişkilerinin uluslararası kurallar çerçevesinde devam edeceğini ve Amerika'nın İran aleyhine tek taraflı ambargolarına karşı olduklarını açıkladı.

ABD'nin, İran'dan petrol ithal eden ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelere yaptırım muafiyetlerinin Mayıs ayında yenilenmeyeceğinin duyurmasının ardından bir tepki de Çin'den geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shaung, İran'ın, Çin'in stratejik ortaklarından olduğunu ve iki ülke arasında çeşitli alanlarda geniş işbirliğinin mevcut olduğunu ifade etti.

Ülkesinin uluslararası kurallar karşısında sorumluluk sahibi olduğunu ifade eden Shaung, "Çin, Amerika'nın İran aleyhine tek taraflı ambargolarına ve tanınan muafiyetlerin uzatılmama kararına karşıdır." dedi.

İran'ın büyük petrol ve gaz kaynaklarına sahip bir ülke olduğunu ifade eden Shaung, tek taraflı ambargolara karşı olduklarını ilan ettiklerini ve bunun bir yönteme dönüşmemesi gerektiğini söyledi.

Shaung, İran ambargolarının Ortadoğu bölgesini etkilediğini ve İran aleyhindeki her hangi bir ambargonun enerji piyasasını etkileyebileceğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo,, İran'dan petrol ithalatı muafiyetlerine son verildiğini, İran'dan petrol ithal eden ülkelere yaptırım muafiyetlerinin Mayıs ayında yenilenmeyeceğini açıklamıştı.

Twitter üzerinden bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da karara tepki göstermiş, "ABD’nin İran’dan petrol ithali yasağına getirilen muafiyetlere son vermesi bölgesel barış ve istikrara hizmet etmeyecek ve İran halkına zarar verecek. Tek taraflı yaptırımları ve komşularımızla nasıl ilişki kuracağımız konusundaki dayatmaları kabul etmiyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.