Çin İşgalcileri Cuma Namazı Çıkışı Cemaate Saldırdı

Çin İşgalcileri Cuma Namazı Çıkışı Cemaate Saldırdı

Doğu Türkistan`ın başkenti Urumçi ve Hoten vilayetinde meydana gelen iki ayrı Çin saldırısında en az dört Uygur hayatını kaybetti.

Çin işgal güçleri, 26 Haziran`daki Lukçun saldırısından sonra 28 Haziran günü de Cuma namazı çıkışı Hoten Vilayeti Karakaş İlçesi Hanirik (Hanarık) / Balamas`ta bulunan merkez camisinde Cuma namazı çıkışı cemaate saldırdı. Saldırıda iki Uygur hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı.

Çİn Devlet Televizyonu`na bağlı CCTV-NEWS, 28 Haziran`da akşam haberlerinde Hoten`de Çin güçlerine karşı saldırı gerçekleştirildiğini, ancak Çin güçlerinin olayı anında bastırdığını iddia etti.

BBC`nin Hoten`den bildirdiği ve Çince haber sitelerinde yer alan habere göre de, Karakaş ilçesi / Hanirik kasabasında çoğunluğu gençlerden oluşan Uygurların kasabanın İttifak (Birlik) meydanında toplandığı ve tesbit edilemeyen bir objeyi ateşe verdiği, olaya müdahele eden işgal güçleri ile gençlerin çatıştığı bildirildi.

Olay mahallinden ulaşan haberlere göre ise, Hanırık / Balamas Merkez Camii imamı K.P., Siyasi Danışma Konseyi`nin Cuma hutbesinde Çin yönetim politikalarını övücü ve destekleyici hutbe ve vaaz verme direktifini reddederek, Cuma namazında kendi hutbesini irad edip namaz kıldırdı. Namaz bitiminde de işgal güçleri camiye saldırarak kapı ve penceleri kapatıp cemaatin dışarı çıkmasını engellemeye çalıştı. Cemaat ise kapıları zorla açtı ve imam ile cemaat birlikte camiden dışarı çıkmayı başardı. İmamın öncülüğünde oluşan otomobil ve motosiklet konvoyunun arkasına düşen cemaat, tekbir getirerek, Çin birliklerinin kuşatmasında kasabanın 8.mahallesine doğru yürüyüşe geçti. Topluluk 2 kilometre kadar ilerledikten sonra, işgal güçlerine mensup askerler topluluğun üzerine ateş açtı. Açılan ateş sonucu iki gösterici can verirken, onlarca kişi de yaralandı.

ABD merkezli Hür Asya Radyosu muhabiri Şöhret Hoşur, bölgeye telefonla ulaşarak işgal güçleri ve bölge sakinlerinden olayın ayrıntıları hakkında bilgi almaya çalıştı.

Hoten Narbağ Polis Merkezi Müdür Yardımcısı Gayret, olayın Hanirik bölgesinde meydana geldiğini, kendilerinin polis merkezini korumaya çalıştığını bildirdi. Ölen ve yaralananlar hakkındaki soruya ise, kendilerinin bilgi veremeyeceklerini, bu konuda Emniyet Müdürlüğü`nden bilgi alınması gerektiğini söyledi.

Hanırık Polis Merkezi`nde nöbet tutan bir memur ise, durumun ciddi olduğunu, kendilerinin alarm durumuna geçtiklerini, miğfer taktıklarını ve silahlarına mermi sürerek ateşe hazır durumda beklediklerini, olayın cuma günü saat 14:00 sıralarında meydana geldiğini söyledi. Görevli memur, ilçe Emniyet Müdürü`nün bütün emniyet yetkililerinin katıldığı toplantıda olay hakkında konuşma yasağı getirdiği, aksi hareket edenlerin şiddetle cezalandırılacağını ihtar ettiğini de bildirdi. Hanırık Polis Merkezi Müdürü Mehmet Kasım ise, olayın faillerini yakalamak için operasyon yapacaklarını, konu hakkında daha fazla bilgi veremeyeceğini ifade etti.

Hanırık kasabası sakini bir kişi de, olayda en az 2-3 kişinin öldüğünü, ölenlerin Çin askerlerinin ateşi sonucu hayatını kaybettiğini, kişilerin "olay yeni yolda oldu, fakat askerler eski yolda yürüyenleri öldürdü." dediğini aktardı. Söz konusu kişi, cuma namazı çıkışında meydana gelen olay hakkındaki soruyu ise şöyle cevapladı: " Olay cuma namazı çıkışında toplanan cemaat ile Çin askerleri arasında meydana geldi. Asker ve polisler camiyi kuşatmış ve kapılarını kilitleyerek cemaatin dışarı çıkmasını engellemiş, bunun üzerine kapıları zorla açan cemaat tekbir getirerek yürümüş ve askerler cemaatin üzerine ateş açmıştır. Olayın sebebi ise, imamın yönetimin dikte ettiği hutbeyi okuma kararını reddetmesidir. Askerlerin rastgele ateş ettiği, kolsuz bir kişinin ayağından vurulduğu, eski (köhne) yolda 5-6 kişinin kanlar içinde yattığı gibi bilgiler görgü tanıkları tarafından ifade edilmektedir. Bölge sakini, olayın çok ciddi olduğunu, yöre halkının sokağa çıkma yasağı nedeniyle evlerinden dışarı çıkamadığını sözlerine ekledi.

BAŞKENT URUMÇİ`DE DE OLAYLAR VARDI

29 Haziran sabahı İstanbul`a gelen görgü şahitlerinin ifadesine göre ise, dün Doğu Türkistan`ın başkenti Urumçi`de cuma namazı sonrası şehrin Uygurlarla meskun en büyük yerleşim bölgesi olan Şaymacang (Eski Mezbaha) Jandarma Birliği`ne Uygur Fedaileri tarafından saldırı düzenlendi. Çatışmalarda fedailerden en az 2 kişinin öldürüldüğü bildirildi. Olaydan sonra ise bölgede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Başbakan Erdoğan`ın Urumçi gezisi esnasında ziyaret ettiği Büyük Pazar başta olmak üzere bütün çarşı derhal kapatıldı ve insanlar bölgeden hızla tahliye edildi.

BU arada Eski Mezbaha Jandarma Birliği`nin ülkenin en büyük jandarma birliği olup ağır silah ve zirhlı araçlara sahip olduğu belirtiliyor. Tümen seviyesindeki jandarma birliğinin esas görevinin ise başkentteki Uygur bölgesinin kontrolü olduğu biliniyor.

Dünyabülteni

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.