Çınar Belitaş'ta menengiç toplayarak aile bütçesine katkı sağlamaya çalışıyorlar

Çınar Belitaş'ta menengiç toplayarak aile bütçesine katkı sağlamaya çalışıyorlar

Çınar ilçemizde menengiç bitkisini toplamaya çalışan kadınlar aile bütçesine katkı sağlıyor.

Çınar ilçe merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta yer alan Belitaş (Xırbésitıl) Mahallesi'nde menengiç bitkisini toplamaya çalışan kadınlar aile bütçesine katkı sunmaya çalışıyorlar.

Sabah gün doğmadan küçük çocuklarını evde bırakarak dağlık ve taşlık alanda kilometrelerce yol alıp menengiç bitkisini toplamaya çalışan kadınlar, günlük ortalama 10-15 kilo menengiç toplayabiliyor.

Gülhan Gürsol, Sabah namazının ardından akşam saatlerine kadar menengiç topladıklarını ancak emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi.

"Menengiç kahve, sabun, ilaç gibi birçok ürünün yapımında kullanılıyor"

Cahide Yörük ise yaşça büyük çocuklarını da menengiç toplamaya getirdiklerini belirterek geçen yıl kilosu 4 TL olan menengiçin bu yıl 5 TL olmasını beklediklerini söyledi.

Yörük, "Köyden yaklaşık 5-6 kilometre uzaklaşarak, dağlık alanda yürüyoruz. Topladığımız menengiçleri satıyoruz, bunlarla kahve, sabun, ilaç gibi birçok ürünün yapımında kullanıyor.” şeklinde konuştu.

Menengiç nedir?

Oldukça şifalı bir bitki olan menengiç özellikle dağlık ve kırsal kesimlerde ekolojik olarak yetişmektedir. Yabani antepfıstığının aşılanmamış bir hali olan menengiç özellikle Güneydoğu Anadolu, Akdeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu’da yetişir. Menengiçin bölgelere göre adı değişmektedir. Çedene, çitlembik, çitemik, bıttım ve çıtlık olarak anılmaktadır. Dünyanın birçok ülkesinde yetişen menengiç ağacından farklı yönlerde faydalanılmaktadır. En fazla tüketim alanı da kahve olarak kullanılmasıdır. Menengiç kahvesi sağlık açısından oldukça faydalı bir kahvedir. Bileşiminde; B ve E grubu vitaminler, sodyum, fosfor, potasyum, magnezyum, demir, kalsiyum, çinko, manganez, bakır, kadmiyum ve selenyum gibi önemli mineraller ve elementler bulunur. Sabun sanayiinde sabun üretimi için kullanılan menengiç, şekerleme ve çerez endüstrisinde, en yaygın şekliyle kahve olarak kullanılır.

Faydaları

Menengiçin birçok faydası olmak ile beraber, bazı faydaları şu şekilde sıralanır: Özellikle akciğer iltihaplarını temizler. Bronşite, nefes darlığına, öksürüğe ve balgama karşı oldukça faydalı bir bitkidir. Ses tellerine iyi gelir, yaraların iyileşmesini hızlandırır ayak terlemelerini keser. Aynı zamanda kokulu bir bitki olan menengiçin faydalarından biri de ağız kokularını gidermesidir. Saçlara canlılık kazandırır ve daha parlak ve gür çıkmasını sağlar. Böbrek kumlarının dökülmesine faydası vardır. İdrar söktürücü özelliği vardır. Böbrek ve safradaki taşları eriterek düşürür. Bağırsaktaki glikoz emilimini azaltır. Bu özelliği ile kan şekerinin yükselmesini engeller. Diyabet hastaları için oldukça faydalı bir bitkidir. Vücuttaki dolaşım sistemini düzene sokarak kan akışını hızlandırır. Kan dolaşımına faydasından dolayı kalbin sağlıklı çalışmasını sağlar. Beyine etki eder ve zihni kuvvetlendirir. Ağız salyası olan kişilerin ağız salyasını giderir. Menengiç ile kahve yapılıp içilmeye devam edildiği takdirde antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı hücreleri korur. Menengiçin faydalarından biri de yaşlanmaya karşı koruyucu bir özelliğinin olmasıdır. Egzamanın tedavisinde ilaç olarak kullanılır. Sarılık hastalığına iyi geldiği söylenmektedir. Kalp yetmezliği riskini önemli ölçüde azaltır. Kolesterolü düşürdüğünden koroner hastalıklara iyi gelir. Mide rahatsızlığı olanlarda mide ağrılarını dindirir.

ÇINARIN SESİ

Çınar Belitaş'ta menengiç toplayarak aile bütçesine katkı sağlamaya çalışıyorlar foto galerisi için tıklayın

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler