Çınar Karabudak'da soğan toplayarak okul haçlıklarını çıkartıyorlar

Çınar Karabudak'da soğan toplayarak okul haçlıklarını çıkartıyorlar

Çınar Karabudak (Sipyag) Mahallesinde bin bir zahmetle soğan toplayan öğrencilerin kimisi ailelerinin bütçesine katkıda bulunmak isterken kimisi de okul harçlıklarını çıkartmaya çalışıyor.

Çınar ilçemize bağlı Karabudak (Sipyag) Mahallesine yerleşen mevsimlik tarım işçileri, sabahın erken saatlerinde kalkıp akşam kadar soğan topluyorlar. Soğan toplayan işçiler arasında ise öğrenciler de bulunuyor.

Kimi öğrenciler okul harçlıklarını çıkarmaya çalışırken kimi öğrenciler de ailelerin bütçesine katkıda bulunmaya çalışıyor. Maddi sıkıntılardan ötürü çalışmak zorunda kaldıklarını ifade eden öğrenciler, bundan dolayı eğitimlerine de kısa süreliğine ara vermek durumunda kalıyorlar.

Sağan hasadı başladı. Serin iklimleri seven soğanın ortalama yetişme sıcaklığı 12 derecedir. Soğan gelişmeye başladıkça, sıcaklık ihtiyacı da artıyor. Olgunlaşma dönemindeki sıcaklık ihtiyacı ise 23 derecenin üzerine çıkıyor.

Ekilen soğanlar iklime ve toprak koşullarına bağlı olarak 5-6 ay sonra hasat edilebilecek olgunluğa erişiyor. Soğanın toprak üstünde kalan yeşil yapraklarının kuruması ise hasat zamanın geldiğini gösteriyor.

Soğan hasadı için günün ağarmasıyla tarlaya giden aile fertleri, 40 dereceyi bulan sıcaklara aldırış etmeden geçim kaynaklarını sağlamak için karanlık çökünceye kadar çalışıyorlar. Bu işçiler arasında da öğrenciler de bulunuyor.

Okul harçlığını çıkartmaya çalıştığını dile getiren Yusuf Kanat, okulunu sevdiğini ve okumak için çalıştığını söyledi.

Kanat, "Soğan toplayarak yardımcı aileme oluyorum. Çok güzel, yaptığım işten memnunun. Ne kadar aldığımı da bilmiyorum. Yaşıtlarım okul okuyor ben de evime gittiğim gibi okul okuyacağım. Okulumu seviyorum ve okumak istiyorum." dedi.

Ayhan Karataş ise "Bu yıl 7'nci sınıfa geçtim. Burada saat 06.00'da kalkıyoruz akşam 19.00'da eve gidiyoruz. Para kazanmak, okul masraflarını çıkarmak için yapıyorum bu işi." ifadelerini kullandı.

ÇINARIN SESİ

Çınar Karabudak'da soğan toplayarak okul haçlıklarını çıkartıyorlar FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler