Çınar, Karacadağ Şehitlikleri ziyaretçi akınına uğradı

Çınar, Karacadağ Şehitlikleri ziyaretçi akınına uğradı

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi sınırları içerisinde yer alan Karacadağ bölgesinde bulunan Gogıle (Yıllarca) ve Kubık (Bulutçeker) köylerindeki şehitlikler, Ramazan Bayramı nedeniyle ziyaretçi akınına uğradı.

Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi tarafından düzenlenen 'Karacadağ Şehitliğine gezi Programı'na halk yoğun ilgi gösterdi. Konvoy halinde yola çıkan halk, ilk önce Gogıle (Yıllarca) köyündeki şehitliği ziyaret etti.

Köylüler şehitliğe gelen halkı karşılarken, şehitlikte yatanlar hakkında  Molla Abdurrahman Gülçer şu bilgileri verdi; "1994 yılında Kadir Gecesi'nin sabahında köyden Diyarbakır'a bayram alışverişine giden otobüsün, yola döşenen mayına basması sonucu 10 Müslüman şehit edildi, 30'dan fazla Müslüman yaralandı. Kimisi sakat kaldı, kimisi ağır yaralar aldı. Köyün tek otobüsü olması ve bayram arifesinden dolayı kapasitesinden fazla yolcu vardı. Daha önce birçok defa yola mayın döşenmiş, fakat fark edilmişti. Ancak İslam düşmanları bilinçli olarak bayram ağzını ve Kadir Gecesini seçtiler."

Gogıle Şehitliği’nde konuşan Molla Kerbela Şanlı “ Bugün bizlerin, diminizi ve davamızı rahat bir şekilde yaşamamızı, burada yatan şehitlerin verdikleri bedeller sayesindedir. Bizler   burada yatan şehitlere borçluyuz. Bu dava uğruna bedel ödeyen şehitlere borcumuzu da, burada yatan şehitlerin yolunu takip ederek ödeyebiliriz“ dedi.

Mezarları başında okunan Kur-an-ı Kerim ve yapılan dualardan sonra konvoy halinde Bulutçeker (Kubık) köyündeki şehitliğe hareket edildi.

Bulutçeker (Kubık) köyünde  de köy sakinleri tarafından karşılanan halk, daha sonra şehitliği ziyarete geçtiler. Okunan Kur-an-ı Kerim'den sonra söz alan Molla Münir Şanlı, bayramların Müslümanlar için kutlanması gerektiği günler olduğunu belirterek “Müslümanlar olarak Allah’ın bir ikramı olan bayramları kutlayacağız. Fakat şehitlerimizi unutmayacağız, dünya üzerinde zulüm ve esaret altındaki İslam coğrafyalarını, Müslümanları unutmayacağız. Aziz İslam davasının şehitlerinin yolunu takip edecek, şehit ve tutuklu ailelerine, evlatlarına sahip çıkacağız.” dedi.

Kubik şehitleri  hakkında  M. Salih Gizli şu kısa bilgileri verdi; "Şehit M. Nuri Gizli, İslam davası için gecesini gündüzüne katarak çalışmış, İslam düşmanları da buna tahammül göstermemiş ve Diyarbakır'da bir işyerinde 1992 yılının 7 Ağustos'unda Şehit edilmiştir. Diyarbakır'ın ve Karacadağ'ın ilk şehididir.

Şehit Muhsin Musillioğulları (19),  genç yaşına rağmen İslam'a büyük hizmetleri olmuştur. Çınar'dan köye dönerken, yolu kesilmiş ve içinde bulundukları aracın taranması sonucu Molla Hamdullah ve Muhsin şehit edildi.

Şehit Ahmet Akbaş ve Şehit Selahattin Asar Derik'e bağlı bir köye tebliğ amacı ile ziyarete gittiler. Normalde orada kalmamaları gerekiyordu. Fakat ısrar edilince, belki birilerinin uyanışına vesile olunur düşüncesiyle gece orda kalıyorlar. Uğradıkları hıyanet sonucu Ahmet ve Selahattin şehit ediliyorlar.

Köy yolu üzerinden dumanların çıktığını gören köylüler oraya koştular. İslam düşmanları tarafından çevre köylerinin tek otobüsünün önünün kesildiği ve ateşe verildiğini gördüler. Şehit Yüksel Tan orada şehit edildi.

Şehit Hamza Duman, Diyarbakır'da saldırıya uğraması sonucu şehit edildi.

Şehit Tevfik Kaya, genç yaşta İslami kimliği ile tanınan biriydi. Koyunları otlattığı esnada İslam düşmanları tarafından uğradıkları saldırı sonucu şehit edildi.

Şehit Hüsnü Asar, soğuk bir kış gününde koyunları otlattığı esnada abdest alıp namaz kılıyor. Namaz esnasında gözü dönmüş hainler tarafından mazlum bir şekilde şehit edildi" şeklinde konuştu.


Program molla Kerbela Şanlı’nın yaptığı dua ile son erdi.

ÇINARINSESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler