Çınar Xirbêsîtil köyü sakinleri hizmet bekliyor-video-foto

Çınar Xirbêsîtil köyü sakinleri hizmet bekliyor-video-foto

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Belitaş Mahallesi’nde yaşayan halk, hakları olan hizmeti alamadıklarından dolayı mağduriyet yaşadıklarını, uzun zamandır yaşadıkları alt ve üst yapı sorununun bir an önce giderilmesini istediler.

Çınar’a yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta olan Belitaş (Xirbêsîtil) Mahallesi’nde yaşayan halk, hakları olan hizmeti alamadıklarından dolayı mağduriyet yaşadıklarını belirterek, uzun zamandır yaşadıkları alt ve üst yapı sorununun bir an önce giderilmesi için yetkililere seslendiler.

Yeni büyükşehir belediyesi yasası ile mahalleye dönüşen köylere, hizmet götürme işlemi belediyelere devredildi. Büyükşehir yasasından önce hak ettikleri hizmeti alamadıklarını ifade eden köylüler, yeni yasanın yürürlüğe girmesinden sonra da hiçbir şeyin değişmediğini, hizmet alamadıklarını söylediler.

Belitaş Mahallesi sakinleri hakları olan hizmeti almayı beklediklerini belirterek,  köyde alt yapı olmamasından dolayı kirli suların köy içerisinden açık olarak akması hastalıklara neden oluyor dediler.  

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine yapmış olduğu ilk hizmetin mahalle sakinlerinden içme suyu ücretini almak olduğunu belirten Sait Duman, “Yaklaşık 30 yıl önce Çınar’ın içme suyu şebekesini köyümüzden çektikten sonra, köyün (mahallenin) içerisine de içme suyu şebekesi çekecekleri sözünü verdiler. O günden bugüne kadar köye bir hizmet gelmiş değil. Son yerel seçimlerde köylerinden, mahalle olarak büyükşehir belediyesine bağlanacağı ve büyükşehir belediyesi tarafından hizmet alacağımız söylendi. Fakat büyükşehir belediyesinin bize yapmış olduğu ilk hizmet köyümüzün içerisinden çıkan suyun ücretini almak oldu. İçme suyunu faturalandırılmasının ardından alt ve üst yapı yapılacağı belirtildi. Fakat yaklaşık 20 ay geçmesine rağmen köy içerisine ne alt ne de üst yapı yapılmış değil.” dedi.

Duman, köy içerisinde akan kirli sulardan büyük rahatsızlık duyduklarını söyleyerek, “Evlerin atık suları köy içerisinden, evlerin arasından akıyor. Bu durum da özellikle yaz aylarında kötü koku ve çeşitli hastalıklara neden oluyor. Yetkililerden köy içerisinden geçen ve hastalıklara sebep olan, alt ve üst yapı sorununun giderilmelerini talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Köylerine misafirliğe gelenlere karşı mahcup olduklarını belirten Hasan Danış, “Köyümüzde alt ve üst yapı olmamasından dolayı köyün atık suları evlerin arasından, çocukların oyun oynadıkları yerlerden akıyor. Bu durum da özellikle yaz aylarında bulaşıcı hastalıklara davet çıkarıyor. Köy içerisinden akan kanalizasyon sularının sebep olduğu kötü kokulardan dolayı, köyümüze misafirliğe gelenlere karşı mahcup oluyoruz. Yetkililerden köy içerisinden alt ve üst yapı yapılmasını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

ÇINARINSESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.