Çınar'da soğuk hava deposunda mantar yetiştiriliyor

Çınar'da soğuk hava deposunda mantar yetiştiriliyor

Çınar'da soğuk hava deposunda yetiştirilen mantarlar görenleri şaşırtıyor.

DİYARBAKIR-Çınar’da  soğuk hava deposunda yetiştirilen kültür mantarları görenleri şaşırtıyor. 100 metrekarelik bir alanda yetiştirilmeye çalışılan mantarlar  yetiştirme sürecinde büyük özen istiyor.

 

Sabri Özdemir,  kültür mantarı yetiştirmenin çok hassas olduğunu belirterek “Mantarları yetiştirdiğimiz toprak özel olarak Konya’dan geliyor. Yetiştirdiğimiz mantarlardan yılda dört defa verim alıyoruz. Belli bir süreden sonra toprak artık kullanılmaz hale geldiği için değiştirmek zorunda alıyoruz.“   ve  il dışından gelen özel toprağın kendilerine masraflı olduğunu ifade etti. 

 

Yılda dört defa verim aldıklarını belirten Özdemir “Her verim zamanında 100 metrekare alandan yaklaşık 2 ton mantar topluyoruz. Topladığımız mantarları Diyarbakır’da meyve-sebze halinde satmaya çalışıyoruz. Fiyatı komisyoncular belirliyor. Ürünleri satarken emeğimizin karşılığını alamıyoruz.” İfadelerini kulandı.

 

İlk yıllarda yaptıkları iş konusunda pek fazla bilgi sahibi olmadıklarından dolayı sıkıntı çektiklerini belirten Özdemir zarar ettiklerini ifade etti.

 

Yaptıkları işin çok hassas olduğunu ifade eden  Özdemir “Mantar yetiştirmek çok zahmetli, büyük emek istiyor. Ailece saatlerce burada çalışıyoruz. Oda sıcaklığının 1-2 derece az veya çok olması bütün emeklerinizin heba olmasına neden olabilir.” şeklinde konuştu.

 

Emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade eden Özdemir “Başka alternatifimiz olmadığından dolayı mantar yetiştirmeye devam ediyoruz. Fakat yaptığımız işin karşılığını alamıyoruz. Çok cüzi bir ücret kazanıyoruz. Fakat tecrübe kazanarak ilerde daha farklı olmasını bekliyoruz.” dedi.

 

Her ürün döneminin faklı bakım istediğini belirten Özdemir “Her ürün toplama zamanının oda sıcaklıkları, sulama şekli faklı olduğundan dolayı çok dikkatli olmak gerekir.” İfadelerini kullandı.

 

Özdemir, Çınar’da satış potansiyeli yeterli olmadığından dolayı yetiştirdikleri mantarları Diyarbakır’a götürmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

ÇINARINSESİ

Çınar haberleri

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.