Çınar'da yüzü yanık genç kız yardım bekliyor

Çınar'da yüzü yanık genç kız yardım bekliyor

Diyarbakır’da derme çatma bir evde yaşayan yüzü yanık genç kız ve ailesi hayırseverlerden yardım bekliyor.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi Karatepe (Kadirko) köyüne bağlı Karasungur (Geliyêbûka) mezrasınada derme çatma bir evde yaşayan yüzü yanık genç kız çocukluğunu yaşayamadığını, gençliğini yaşamak için de hayırseverlerden yardım beklediklerini belirtti.

Derme çatma bir evde yaşayan ve kendi imkânlarıyla geçimlerini sağlayan 6 nüfuslu aile, yüzü yanık kız çocuğunun iyileşebilmesi için 150 bin TL ihtiyaç olduğunu ifade etti.

 

Bebekken yüzünün üstüne örtülen tülbenttin yanmasıyla yüzü yanan genç kız, bir anda hayatı karardı. Bundan dolayı evden çıkamadı. Toplum tarafından dışlanarak ve diğer çocuklar gibi bir çocukluğunu yaşayamadı.

Küçüklüğünden beri toplum içine çıkmadığını belirten 20 yaşındaki Medine Sinekçi, yüzünden dolayı başkası gibi okul okuyamadığını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakandan yardım talebinde bulundu.

Yaşadığı 20 yıllık sıkıntılı süreci anlatan Sinekçi, arkadaşları gezmeye ve dolaşmaya gittiğinde onları uzaktan onları izlediğini ifade ederek şunları söyledi:

“Bizim maddi durumuzu yok, geçimimizi zor sağlıyoruz. Çocukluğumda bütün arkadaşlarım oynuyorlardı, bana 'gelme' diyorlardı. Şimdi de bir yere gidemiyorum insan içine çıkamıyorum. Okuyamadım ilkokul 3’kadar okudum, arkadaşlarım yüzünde bıraktım, kötü laflar söylüyorlardı, bende gidemedim. Toplum içine çıkmak istiyorum bu benimde hakkım. Şimdiye kadar çocukluğumu yaşayamadım bari gençliğimi yaşayayım.  Cumhurbaşkanı ve Başbakandan yardım istiyorum. kim yardımcı olursa duacı olurum.”

Yüzü yanan Medine Sinekçi'nin babası Ramazan Sinekçi, kendisi askerdeyken kızının yüzünün yandığını ve maddi imkânsızlıklarından dolayı çocuğunun yıllardır bu şekilde yaşadığını ifade etti.

20 yıl önce başlarından geçen olayı anlatan Sinekçi, “Ben askerdeydim. Geçimimizi sağlamak için annem ve babam Karacadağ yaylaya gidiyordu orada çadır kuruyorlardı. Çok soğuk bir hava vardı.  Kızın annesi beşikte yatan çocuğu yatırmak için salıyordu. Çıra bebeğin yüzü üzerinde olan bezin üzerine sıçrıyor o esnada yüzü yanıyor. Babamın Türkçesi çok zayıftı bundan dolayı doktorlara götüremedik. O zamandan şimdiye kadar böyle kaldı.” dedi

“Tedavi için 150 bin TL para lazım”

Kızının tedavisi için kendilerinden 150 bin TL para istenildiğini belirten Sinekçi, “Hangi hastaneye gittiysek umut yok.  Ankara Hacettepe Hastanesine götürdük orada doktorlara gösterdik. Doktor bize ‘150 bin TL para verin’ diyerek yüzde 70 üzerinde iyileştireceğini söyledi. Bizimde elimiz kolumuz bağlı paramız yok. Şu ana kadar bir umudumuz yoktu ama bir umut doğdu o da para olmadığı için bir şey yapamıyoruz. Hayırseverlerden yardım istiyoruz. Kim bize el uzatırsa bizim dualarımızı alacaktır.” ifadelerini kullandı

Kızın okula yüzünün yanmasından ve dışlandığı için gidemediğini ifade eden Sinekçi, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Kızım okula birkaç gün gitti. Kızım, ‘baba çocuklar benden korkuyor ben nereye gidiyorum bende uzaklaşıyorlar.’ dedi. Biz bir yere gittiğimizde insanlar rahatsız oluyor. İnsanlar bir değildir. Bazen görüp yüzünü çeviriyorlar, çocuklarını alıp ne olduğunu soruyorlar, kızımda bana sarılıp hadi eve gidelim diyordu. Gelip evde oturuyor, dışarıya çıkamıyor. Bu çocuğu topluma kazandırmak ve bir insan gibi çarşıda gezebilsin, herkes gibi sağa sola baksın. Bir yere gittiğimizde illa yüzünü kapatması gerekiyor. Yetkililer ellerini uzatsınlar, rica ediyorum."

Kızın annesi Levha Sinekçi de yaşadıklarını şöyle anlattı: “Göçebe olduğumuzdan dolayı çadırlardaydık. Tabi kar ve yağmur yağdığı için çok soğuktu. Kızımı beşiğe koyup daha rahat uyuması için yüzünün üzerine tülbentle örtüm. Uyutmak için beşiği salamaya başladım. Beraber uyuduk, beşiğin hemen yanında, aydınlanmak için çıramız duruyordu. Çıradaki kıvılcımlalar kızımın yüzünün üzerindeki tülbentte sıçramış ve tülbent yavaş yavaş yanmış. Kalktığımızda kızımın dumandan dolayı bayıldığını ve tülbenttin yanarak yüzüne yapışmış bir şekilde gördük.  Kızımın yüzündeki yanık bu şekilde meydana geldi.”

“Tedavi edecek ne kuvvetimiz var ne de kimsemiz var”

Sinekçi , “Tedavi edecek ne kuvvetimiz var ne de kimsemiz var. Evimize bir misafir veya komşu geldiğinde onlara gözükmemek için kendisini saklıyor, şehre gidemiyor gittiğinde ise yüzünü tamamı ile kapatıyor, köydeki bir düğüne bile gidemiyor. Durum böyle olunca sürekli ağlıyor.  Hayırseverlerden Allah rızası için kızımın tedavisi için yardım bekliyoruz.  Ümidimiz sadece Allah kaldı.” diyerek yetkililerden yardım talebinde bulundu. (Emrah Deniz, M. Hüseyin Temel-İLKHA) 



























HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.