Çınar'daki tarihi yerlerşim yeri görenleri şaşırtıyor

Çınar'daki tarihi yerlerşim yeri görenleri şaşırtıyor

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi Belitaş (Xırbêsitıl) köyü yakınlarında kayalar üzerine inşa edilen tarihi yerleşim yeri defineciler tarafından tahrip edildi.

DİYARBAKIR - Xırbêsitıl köyüne yaklaşık 2 km uzaklıkta yer alan tarihi yerleşim yerine ulaşım ise Karacadağ’ın püskürttüğü lavların sert kayalara dönüşmesi nedeniyle oldukça zor.

 

Tarihi mekâna ulaşmak isteyenlerin sert kayalar üzerinde yürümek dışında başka alternatifi yok. Tarihi yerleşim yerinin hangi tarihte ve kimler tarafından yapıldığı ise bilinmiyor. Yerleşim yeri yüksek bir kayalık alan üzerine inşa edilmiş ve ulaşımı sağlayan sadece iki yol var.

 

Tarihi yerleşim yerindeki büyük kayaların, yerleşim alanına nasıl getirildiği bilinmediği gibi, görenleri hayrete düşürüyor.

 

“Defineciler tarihi yapıya zarar verdi”

Xırbêsitıl köyü sakinlerinden Esat Eken 20 yıldır bölgede çobanlık yaptığını ve tarihi yerleşim yerinde çok zaman geçirdiğini belirterek, yerleşim yerinin kimler tarafından ve nasıl inşa edildiğini bilmediklerini söyledi.
Eken, “Burada yapılan evler taşların üzerine konması ile yapılmış. Daha önceden evler net olarak görülüyordu, fakat definecilerin buralara gelmesi ile tarihi yapı büyük zararlar gördü” dedi.

 

“Geliş sebepleri bilinmiyor”

Tarihi yapı hakkında bilgi veren İbrahim Gizli ise, “Bu yerleşim yerinde yaşayanların buraya geliş sebebi tam olarak bilinmiyor. Fakat sanki birilerinden kaçmışlar gibi. Çünkü burada ekili alan yok, su ihtiyaçlarını da aşağıda yer alan kaynak suyundan sağlamaya çalışmışlar. Büyük olasılıkla vahşi hayvanları avlayarak hayatını sürdürmeye çalışmışlar” dedi.

 

Gizli, “Burada yaptıkları evler kayaların üst üste bırakılması ile yapılmış. Bu büyük kayaların buraya nasıl getirildiği ise bilinmiyor. Burada yer alan büyük evin krallara ait olduğunu sanıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Öte yandan insanların gündelik hayatta kullandığı araç ve gereçleri görmenin hala mümkün olduğu tarihi yerleşim yerlerinde definecilerin büyük tahribatlar oluşturdukları belirtildi.

ÇINARINSESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.