Çınarlılar: 'kredi kartından uzak durun' video

Çınarlılar: 'kredi kartından uzak durun' video

Kredi kartı nedeniyle yaşadıkları mağduriyetleri anlatan vatandaşlar, kontrolsüz kredi kartı kullanımına karşı uyarılarda bulundu.

Türkiye kredi kartı kullanımında Avrupa ülkelerini geçerek 171 milyon kredi kartı ve banka kartı rakamına ulaşırken, vatandaşlar kredi kartlarının bankalar tarafından kontrolsüz dağıtılmasından şikâyet etti. Vatandaşlar kredi kartı nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti anlattı.

“Kredi kartları yüzünden şirketim iflas etti”

Çınar’da esnaflık yapan Mehmet Şirin Menkeze, kredi kartları yüzünden şirketinin iflas ettiğinin belirterek şu an yaklaşık 100 bin TL’lik kredi kartı borcu olduğunu söyledi.

11 tane kredi kartının olduğunu belirten Menkeze, ilk başlarda rahatlık amacıyla kart çıkardığını ve çoğu harcamalarında nakit yerine kart kullandığını ifade etti.

Kredi kartı sahiplerinin sanki ceplerinde para varmış gibi hareket ettiklerini belirten Menkeze, “O rahatlığa insan kapılınca kendini kaybediyor ve maalesef eksilere giriyor, bu sefer ödeme yapamıyorsun. Vatandaşlara kredi kartlarından uzak durmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü şu anda mağdurum, iflas beyanı vermiş durumdayım.” diye konuştu.

Kredi kartı kullanımına üniversite yıllarında başladığını belirten Mehmet Salih Taşlı ise şöyle konuştu: “Kredi kartları ilk olarak üniversitelerde verilmeye başlıyor, asıl sıkıntı da orada başlıyor. İnsanlar orada küçük limitlerle kredi kartları ile tanışıyor. Öğrenci kendisine gelen bütün parayı bankalara yatırıyordu. Türkiye’de kişi başına ortalama 2 kredi kartı düştüğü belirtiliyor. Bu kredi kartlarındaki limitleri toplarsanız kişinin maaşını geçiyor. Türkiye bu yüzden borçlular ülkesi. Türkiye de kredi kartı kullanımın Avrupa ülkelerini geçtiği belirtiliyor, doğrudur. Avrupa ülkelerinde kredi kartı kullanımında bir limit var, hatta çoğu insan kredi kartı kullanmıyor, bu devlet denetiminde. İnsanlar taksit ile bir şey alacaklarında bile, devletin belirlediği bir limit dâhilinde kartsız alış-veriş yapabiliyorlar. Ama Türkiye’de bu pek mümkün değil, bunun sebebi de devletin denetiminin eksik olmasındandır.” şeklinde konuştu.

Üniversite yıllarında kredi kartı borçlarından dolayı yaz tatilinde çalışmak zorunda kaldığını belirten Taşlı, “Bankalar Türkiye’de çok rahat davranıyor, Türkiye aslında bir bankalar-krediler ülkesi oldu. Yani şöyle asgari ücret ile geçinen bir adam 3-4 bin liralık telefon alabiliyor. Üniversite yıllarında iken ben de bir kere kart almıştım. Limitimi aştığımdan dolayı borcumu ödemek için yaz tatilinde çalışmak zorunda kalmıştım.“ ifadelerini kullandı.

“Kredi kartları yüzünden vatandaşlar adeta çamura saplanıyor”

Toptan gıda satışı yapan Cezmi Demir kredi kartları yüzünden vatandaşların adeta çamura saplandıklarını ifade ederek, “Bu kredi kartlarının sonu gelmiyor. Bankaların kredi kartlarının limitini indirmeleri gerekirken, tersine limitlerini artırıyor. Vatandaşlar zaten çamurda kalmış, bankalar da kredi kartlarının limitlerini yükselterek vatandaşı daha fazla zor durumda bırakıyor. Şahsen benim kredi kartlarım yoktur ve ben bu kartlardan nefret ediyorum. Vatandaşlara da kredi kartlarından uzak durmalarını tavsiye ediyorum, bankaların oyununa gelmesinler. Bankalar halkı adeta sömürüyor.“ dedi.

ÇINARINSESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.