Çin'de 'batı adeti' Noel kutlamasına yasaklama

Çin'de 'batı adeti' Noel kutlamasına yasaklama

Çin, bazı okullardaki Noel kutlamalarını yasakladı. Yasağın gerekçesi, batı kaynaklı alışkanlıkların Çin toplumu üzerindeki etkisini azaltmak.

Çin'in doğusundaki Cıciang eyaletindeki bazı okullarda Noel kutlamalarının yapılmasının yasaklandığı bildirildi.

Şinhua ajansının haberinde, eyaletin Vıncou kentinde ana okuldan liseye kadar tüm öğretim kurumlarında Noel kutlamalarının yapılmasının yasaklandığı belirtildi.

Vıncou kentindeki Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin kentteki tüm okullarda Noel temalı etkinlik ve kutlamaların yasaklanmasına ilişkin karar aldığı ve konuyla ilgili denetimlerin olacağı ifade edildi.

Alınan kararla Fener, Ejderha Kayığı ve Ay Çöreği gibi Çin'in geleneksel festival ve bayramlarının okullarda vurgulanmasının amaçlandığı belirtildi. Okulların ayrıca geleneksel bayram ve festivallerin anlamlarını öğrencilere anlatma zorunluluğu olduğuna değinildi.

Okullarda Noel kutlamalarının yasaklanmasının, Batı kültürünün etkinliklerine karşı olmadığı, ancak Çinlilerin Batı kaynaklı festivallere karşı takıntılarını tersine çevirmek olduğu kaydedildi.

Diğer yandan Çinli gençler arasında Noel kutlamalarının moda haline geldiği ve Noel zamanı alışveriş yapmanın, arkadaşlarla akşam yemeğinde birlikte olmanın ve eğlence düzenlemenin giderek yaygınlaştığına dikkat çekilerek, Çin kültüründe yozlaşmaya karşı uyarıda bulunuldu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler