Çinliler aşırı sanayileşmenin bedelini ağır ödüyor

Çinliler aşırı sanayileşmenin bedelini ağır ödüyor

Çin'de sanayileşmeyle beraber gelen hava kirliliği sorunu ciddi seviyelere ulaştı. Ülkede bulunan kentlerin yüzde doksanında hava kirliliğinin insan sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaştı.

Hızla endüstrileşen Çin'de .evre felaketi ciddi boyutlara ulaştı. İnsan unsurunu gözardı eden ve daha çok kazanmayı önceleyen aşırı sanayileşmenin bedelini nedes almakta zorlanan Çinliler ödüyor. Çin Çevre Koruma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Çin'in başkenti Pekin'in kirli havasının 15 yıl daha düzelmesi beklenmiyor. Çin'deki kentlerin yüzde doksanında ise nefes almak bile insan sağlığı için zararlı hale geldiği belirtiliyor.

Russia Today'de yer alan habere göre, Çin'deki 74 büyük şehirden sadece 8'i hava temizliği ve kalitesi konusunda standartları yakalayabiliyor. Diğer kentlerdeki hava kirliliği ise standartların üzerinde. Çin Çevre Koruma Bakanlığı'nın açıklamasında, hava kirliliğiyle boğuşan başkent Pekin'in yanı sıra civar kent Tiencin ve Hıbey eyaleti bölgesinin kirli havasının 2030'a kadar düzelmesinin beklenmediği belirtildi.

Pekin, Tiencin ve Hıbey eyaletinin bulunduğu bölgede, havadaki zararlı parçacık miktarını ölçen PM2,5 değerinin geçen yıl ortalama 93 mikrogram olduğu ifade edilerek bu değerin yıllık ortalamasının ulusal standartlara göre 35 mikrogram olması gerektiği hatırlatıldı.

Ülkedeki şehirlerin yaklaşık yüzde 90'ının 2014 yılında hava kalitesi standartlarını karşılayamadığı kaydedildi. Hava kalitesi iyi olan şehir sayısının, bir önceki yıl göre geçen yıl 3'ten 8'e çıktığı ifade edildi. Bakanlık tarafından, 2013 yılında hava kirliliğini önlemek amacıyla başlatılan çalışmaların az da olsa etkili olmaya başladığı belirtildi.
Havası en kirli 10 kentten 7'si Hıbey eyaletinde bulunuyor. Pekin'in yakınında olan bu şehirlerde ağır sanayi tesisleri var.

Çin hükümeti, özellikle yıl başından bu yana çevre ve hava kirliliğiyle mücadele etmeye çalışıyor. Ancak hızlı kalkınma ve sanayileşmenin bedeli olarak büyük şehirlerinin birçoğu, dünyanın en kirli şehirlerinin başında geliyor.

Çin'de işgücünün de çok ucuz olduğu biliniyor. İşçiler sözde sosyalist bir ülkede ayda 100-200 dolar gibi gülünç ücretlerle çalışıyor! Ucuz işgücünden faydalanmak için Batılı kapitalist ülkelerin çoğu Çin'de kurdukları fabrikalarda üretimlerini gerçekleştiriyor!

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.