Çitfçiler zamanında yapılmayan destekleme ödemelerinden muzdarip

Çitfçiler zamanında yapılmayan destekleme ödemelerinden muzdarip

Pamuk destekleme ödemelerinin zamanın da alamayan çiftçiler borçları yüzünden zor günler yaşadıklarını ve buna Devletin bir çözüm bulmalarını istiyor.

Pamuk destekleme ödemelerini i zamanında alamayan çiftçiler borç aldıkları yere karşı mahcup olduklarını bu yüzden bazen halkın arasına çıkamadıklarını belirterek, buna bir çözüm bulunmasını istiyor.

Hilvan’ın Bahçecik mahallesinin Yüceler mezrasındaki çiftçiler zor günler yaşadıklarını İLKHA’ ya anlattı.

İLKHA mikrofonuna konuşan çiftçilerden  Fahri Kaplanoğlu, ’’Devlet çiftçileri tamamıyla unutmuş. Altıncı aya neden desteklemelerin  bırakıldığını bilmiyoruz.  Devlet çiftçiyi gözden çıkarmış. Şu anda sulama yapıyoruz elektrikler kesiliyor.    Yaklaşık 200 dönüm pamuk ekiyorum. Devlet her sene bu vakitlerde desteklemeyi veriyordu, bu sene hiç bahsedilmiyor ne zaman verileceği dahi bize söylenmiyor. Gübrecilerden, mazotçulardan, işçi paralarından ve borçlardan dolayı çiftçi  çarşıya dahi gidemiyor. “ diye konuştu.

Destekleme ödemelerinin  gecikme sebebini bilmediğini belirten Bekir Kuşuçar adlı başka bir çiftçi de, “Eskiden erken veriyorlardı, şimdi geç verdiği için çiftçi bayağı bir zor duruma giriyor.  Biz artık çarşıya gidemiyoruz borçlar yüzünden. biz Diyoruz ki belki destekleme beşinci ayda falan gelir herkese böyle diyoruz. Şimdi geldi altıncı aya dayandı hala meydanda bir şey yok. Herkese söz vermişiz destekleme demeleri zamanında gelmediği için millet çok perişan oluyor. Destekleme geç geliyor çiftçi de kendini o zamana göre ayarlıyor, çiftçi zaten bataklıkta.   Bizim en büyük sorunumuz destekleme ve elektrik sorunudur.” ifadelerini kullandı.  

 Pamuk desteklemelerinin geç alınmasından dolayı gerekli bazı malzemeleri pahalıya aldıklarını söyleyen çiftçi Nezif Kuşuçar ise şöyle konuştu:

“Pamuklar zaten on birinci ayın on beşinde toplaması  satımı da birinci ay civarında bitiyor. İkinci ay gibi bir sürede hesaplamalar yapılıp desteklemeler verilebilir ama   verilmiyor.  Verilirse pamuk tohumu, buğday serpme gübresi, pamuk için alınan taban gübreleri vaktinde ödemesi yapılırsa çiftçi için çok daha kolay ve ucuza mal olacak.” 

Kuşuçar, ’’Bölgemizde  var olan tarım  hastalık çeşitlerinin çoğalmasından dolayı   ilaç masrafı çok olduğundan çiftçi pek kar edemiyor. Özellikle desteklemelerin geç gelmesinden dolayı  da borç aldığımız ürünlerin de üstüne ekstra fiyat geldiğinden dolayı gittikçe mağdur oluyoruz. Bunun ikinci bir mağduriyeti  elektrik şirketlerinin  yapmış olduğu bir zulüm vardır. Banka hesaplarının dokunulmazlığı olduğu halde, bir mahkeme kararı olmadığı halde, ister borcu olsun ister olmasın, elektrikle sulama yapsın ister yer altı sulamalarıyla olsun adamlar bütün çiftçilerin     hesaplarını dondurabilme yetkisini  Devletten almışlar. Geçen yıl var olan hesabımdaki paramın üstüne bile bloke koymuşlardı. Kendi paramı hesabımdan çekemiyordum. Desteklemeler geldiğinde ise bu defa DEDAŞ ile yüz göz olup sık sık işimizi bırakıp DEDAŞ’a gitmek zorunda kalıyoruz.” diye konuştu. (Ramazan Şefkatlı-İLKHA)








 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.