Cizreli öğrencilerden uluslararası bilim yarışmasında başarı

Cizreli öğrencilerden uluslararası bilim yarışmasında başarı

​Şırnak’ın Cizre ilçesindeki öğrenciler, uluslararası bilim teknoloji ve mühendislik dalında yapılan yarışmada dereceye girdi.

Tunus Bilim ve Teknoloji Kurumunca Uluslararası Bilim Teknoloji ve Mühendislik Yarışması düzenlendi. 46 ülkeden 250 projenin katıldığı yarışmada, Türkiye’yi Kimya ve Çevre dalında Cizreli öğrenciler temsil etti.

Cizre Fen Lisesi öğrencisi Yusuf Akın likenlerden biyobozunur film eldesi projesiyle dünya ikinciliği, özel Cizre Mektebim okulu öğrencileri Helin Monis ile Zeynep Haykır, atık suların arıtımı için selvi kozalağından aktif karbon üretimi ve performansının incelenmesi projesiyle dünya üçüncülüğünü elde ederek başarı elde etti.

Madalyalarını alıp Türkiye’ye gelen öğrencileri danışman öğretmenleriyle beraber, Cizre Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Faik Arıcan makamında kabul etti. Öğrencileri başarılarından ötürü tebrik eden Arıcan, hediye takdiminde bulunarak, toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ardından İlçe Milli Eğitim Müdürü Mirza Çazım öğrencileri makamında kabul ederek, teşekkür plaketi takdim eden edip, başarıları diledi.

İLKHA’ya konuşan öğrenciler, uluslararası arenada özelde Cizre genelde Türkiye’yi başarılı bir şekilde temsil ettikleri için mutlu olduklarını söylediler.

Cizre Fen Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Yusuf Akın, “Tunus’ta ATAS’ın düzenlediği, 42 ülkenin 250 projeyle katıldığı yarışmada ülkemizi ve Cizre’yi temsil ederek ikinci olduk. Liken temelli biyobozunur film senteziydi. Bu projede bana yardımcı olan Şerif hocama teşekkür ediyorum.” dedi 

Özel Cizre Mektebim Koleji 10’uncu sınıf öğrencisi Helin Monis, “Tunus’ta düzenlenen Uluslararası bilim yarışmasına katıldık. Üçüncülükle derece aldık. Atık suların arıtımı için Selvi kozalağından aktif karbon üretimi ve performansının incelenmesi. Bu madalyayı almaktan gurur duyuyoruz. İlçe kaymakamımız ve ilçe milli eğitim müdürümü bize plaket takdim etti. Müdürlerimiz ve arkadaşlarımız bizi takdir etti. Bundan gurur duyuyoruz. Cizre’mizi ve Türkiye’yi temsil ettiğimiz için de çok mutluyuz.” diye konuştu

Özel Cizre Mektebim Koleji 10’uncu sınıf öğrencisi Zeynep Haykır ise “Kendimi çok iyi hissediyorum çünkü Cizre’nin gurur kaynağı olduk. Cizre’ye geldiğimizde kaymakamımız ve ilçe milli eğitimi müdürümüz bizi karşıladı. Onlara çok teşekkür ediyoruz. Bize plaket, hediye verdiler. Bu yarışmaya katıldığımız için çok memnunuz.” şeklinde konuştu

Cizreli öğrencilerin bu başarılarının Mekanik ve Sibernetik bilimin babası olarak bilinen Cizreli Müslüman bilim adamı İsmail Ebu- Liz’in izinde gittiklerinin göstergesi olduğunu vurgulayan İlçe Milli Eğitim Müdür Mirza Çazım, “Tunus’ta düzenlenen uluslararası düzenlenen Bilim, Teknoloji ve Mühendislik yarışmasında Cizre Fen Lisesi ile özel bir kolejimiz katıldı. Büyük başarılar elde edip döndüler. Cizre Fen Lisemiz projesiyle Kimya dalında ikinci oldu, özel kolejimiz ise çevre dalında üçüncü oldu. Bu tabi bize büyük bir gurur kazandırdı. Gençlerimizin İsmail Ebu-Liz’in izinde gittiklerinin çok güzel bir göstergesi oldu. Tunus’ta Cizreli öğrenciler tarafından Türkiye’nin temsil edilmesi ve bu temsilde büyü başarıların kazanılması bizim için büyük bir heyecan, onur ve mutluluk oldu. Bütün gençlerimizin bu anlamda başarılı olacağına kanaatimiz, inancımız tamdır. Hepsine başarılar diliyoruz. Özellikle de bu yarışmalarda başarı gösteren Fen Lisesi öğrencimize ve özel kolej öğrencilerimize, okul idarelerimize, danışman hocamıza çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.