Çoban evi projesi tanıtıldı

Çoban evi projesi tanıtıldı

Dicle Üniversitesi ve Fransa AcoMont Derneği işbirliğiyle Anadolu Göçebe Hayvancılık kültürünün Tanıtımı ve Yayımını gerçekleştirmek amacıyla düzenlenen "Çoban Evi Projesi" tanıtımı yapıldı.

DİYARBAKIR  - Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ile Fransa AcoMont Derneği işbirliğiyle Dicle Üniversitesi kongre merkezinde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekin Bükün, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma Ve Eğitim Merkezi yetkilileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekin Bükün, 11 bin yıl önce insanın ilk uygarlaşma adımının bu coğrafyada tarımla başladığını, hayvanların evcilleştirilmesi, yaygınlaştırılması ve üretim sürecine katılmasının bu topraklarda gerçekleştiğini söyledi.

 

Kültürlerin yok olduğunu görüyoruz
Bükün, “Teknolojinin ilerlemesi Anadolu’da insanların temel geçim kaynağını oluşturan hayvancılığı etkilemiştir. Göçebe hayvancılığın hızla azaldığını, üretim biçiminin ve yetiştiricilik kültürünün değiştiğine tanık oluyoruz. Kültürlerin yok olduğunu görüyoruz. Bu üretim biçiminin devam edilmesi ve ekolojik hayvancılığın gelişmesi gerekmektedir” dedi.

 

Bükün, bu proje kapsamında ele alınacak konuların bölgede ki göçebe hayvancılığın sürdürülebilirliği için hayırlı olmasını temennisinde bulundu.

Tarım temel geçim kaynağı
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Denli de yaptığı konuşmada, gıdanın insanını yaşamının temel kaynağı olduğunu ve bu durumun gıda üretiminin yapıldığı tarım uğraşısını diğerlerinden ayırarak stratejik bir önem kazandırdığını ifade etti.

 

Dünyada ilk tarımın M.Ö 5000’lere denk gelen bir sürede Sümerler tarafından Mezopotamya’da yapıldığını ve Sanayi devrimine kadar da insanların büyük çoğunluğunun temel geçim kaynağının tarım olduğunu vurgulayan Denli, hayvancılığın da genel olarak ekonomik kazanç amaçlayan tarımın ana kollarından biri olduğunu sözlerine ekledi.

 

“Hayvan refahını ön planda tutan hayvancılık”
“Bu projemizin bölgemizdeki Göçebe Hayvancılık kültürünün yaymasına katkı sağlayacağı gibi özellikle hayvan refahını ön planda tutan hayvancılık üretiminin bu yolla yaygınlaşmasında önemli katkılar yapacağını düşünüyorum” diyen Denli, göçebe hayvancılığın doğayla canlının dostça birlikteliğine güzel bir örnek olduğunu söyledi.

 

Açılış konuşmalarından sonra Fransa AcoMont Derneği yetkilisi Michael Thevenin tarafından proje konusunda bir sunum yapılmasının ardından Anadolu Göçebe Hayvancılığı ile uğraşan aşiret temsilcileri faaliyetlerini anlattılar. (Fikret Özkan  - İLKHA)

Diyarbakır haberleri

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.