Çocuk cerrahından ebeveynlere uyarı

Çocuk cerrahından ebeveynlere uyarı

Ebeveynlere yönelik bilgilendirmelerde bulunan uzmanlar, inmemiş testisin kanser veya kısırlık nedeni olabileceğini belirtti.

Batman'da Çocuk Cerrahisi Op. Dr. Murat Kılıç, inmemiş testis konusunda anne-babalara yönelik bilgilendirmelerde bulundu.

Testislerin, anne karnındayken böbrek bölgesinde gelişmeye başladığını ve daha sonra kasığa doğru indiğini belirten Kılıç, "Bu süreçte bazı testisler bu göç olayını tamamlayamaz ve bu yol üzerinde herhangi bir yerde takılıp, torbaya inmemiş olabilir. Bu durumda testisler yukarıda kaldığı için ısı farkından ve başka nedenlere bağlı olarak zarar görebilir. Özellikle 2 yaşını geçmiş çocuklarda testisler açısından geç kalınmış bile sayılabilir. Ergenliğe kadar bu durumu tespit edilmeyen hastaların testisleri geri dönüşsüz olarak kaybedilebilmektedir. İnmemiş testis tanısı konulan hastalarda bazen testis kanserinin gözden kaçması veya testisin kanal içerisinde ters dönüp çürümesi gibi durumlarla da karşılaşabiliyoruz." dedi.

İnmemiş testisin kanser veya kısırlık nedeni olabileceğine değinen Kılıç, "Anne ve babalar çocuklarının testislerini kontrol etmeli, şüphelendikleri durumu mutlaka çocuk cerrahına muayene ettirmelidir. Böylece çocukta inmemiş testis, penis anomalisi, anüs anomalisi veya kasık fıtığı gibi patolojik bir durumu gözden kaçırmamış oluruz. İnmemiş testisin tedavisi cerrahidir. İnmemiş testis ameliyatını kasıktan 2 santimlik bir kesiyle yapıyoruz ve hastanede yatırmadan aynı gün taburcu ediyoruz. Çoğu hastada kesilen yerde iz bile kalmıyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.