Çocuklar anlattıklarınıza bakmaz yaptıklarınıza bakar

Çocuklar anlattıklarınıza bakmaz yaptıklarınıza bakar

Çocukların nasihat dinlemediğini belirten Doç. Dr. Halit Ertuğrul, anne babalara seslenerek, "Çocuklar anlattıklarınıza bakmaz yaptıklarınıza bakar. Akılı anne baba nasihat etmez; davranışlarıyla örnek model olur." dedi.

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde Doç. Dr. Halit Ertuğrul tarafından "Aile Hayatında Çocuk ve Genç Eğitimi" semineri verildi.

Cebel-i Nur Camii Kız Kur’an Kursu tarafından organize edilen seminer Hz. Ali Camii konferans salonunda düzenlendi.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan seminerde, Doç. Dr. Halit Ertuğrul, öğrenci ve ailelere hitaben bir konuşma yaptı.

Anne babaları mutlu etmek için çocukların başarıya ihtiyacının olduğunu belirtin Ertuğrul, "Ömür boyu ayaklar altında ezilmemek ve çaresiz bir hale gelmemek için başarıya ihtiyacımız var. Mutluluk ve huzur çaresizlere çare olmaktır, garibanların elinde tutmak ve kimsesizlere destek olmaktır. Biz gariban Anadolu çocuğuyuz; bizim arkamızda holding yok. Eğer biz başarılı olamazsak ömür boyu ayaklar altında eziliriz.. Bizim başarmaktan başka şansımız yok." dedi.

"Çocuk dünyanın en dürüst erkeğini babası olduğuna inanmalı; en dürüst hanımın annesi olduğuna inanmalıdır." diyen Ertuğrul, çocuğun bu inançta olduğu günün problemlerin bittiği gün anlamına geldiğini söyledi.

Ertuğrul, şöyle devam etti: "Çocuklar nasihat dinlemez; boşuna zahmet etmeyin. Çocuklar anlattıklarınıza bakmaz; yaptıklarınıza bakar. Sözlerinize bakmaz; davranışlarınıza bakar. Akılı anne baba nasihat etmez. Akıllı anne baba yaptıklarıyla, yaşantılarıyla, davranışlarıyla örnek model olur. Çocuklarına yaşayarak anlatır ve öğretir."

Çocukların, yalan ve yanlışı sokak arkadaşlarından değil, ebeveynlerin anlattıklarından ve davranışlarından öğrendiğini dile getiren Ertuğrul, "Anne ve babalar, ne olur çocuklarınızı hesaba çekmeyin, kendi hayatınızı hesaba çekin. Nerde yanlış yaptık, nerde hata yaptık da çocuklar bu yanlışı öğrendi diye, önce kendinizden başlayın.  Nasıl bir anne babaysanız öyle bir evladınız olur. Akıllı anne babalar kendilerini görmek için aynaya bakmaz; çocuklarına bakar. Çocuklar bizim hayat aynalarımızdır. Biz onlara bakarak yanlışlıklarımızı, eksiklerimizi görürüz. Akıllı anne baba, çocuğu hesaba çekmez; önce kendisini hesaba çeker. Bir insan yüreklendirildiği kadar, cesaretlendirildiği kadar başarmaya, inandırıldığı kadar başarılı olur. Çocuk sevildiği, önemsendiği, değer gördüğü, adam yerine konduğu kadar annesine babasına saygı duyar." diye konuştu.

İLKHA















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.