"Çocuklar İslam ahlakı ve toplumsal kültürden uzaklaşıyor"

"Çocuklar İslam ahlakı ve toplumsal kültürden uzaklaşıyor"

İnzar dergisi yazarlarından Şair M. Salih Gönül, toplumsal ahlak, çocuk terbiyesi, ailelerin çocukları üzerindeki rol model konusu hakkında ebeveynlere çağrıda bulundu.

Çocuk terbiyesi, toplumsal ahlak ve özellikle giyim kuşam ile alakalı zafiyetlere değinen İnzar dergisi yazarlarından Şair M. Salih Gönül, ailelerin yeterince örnek olmadığını belirterek ailelerin çocuklarına güzel ahlakı ile örneklik teşkil etmesi gerektiğini vurguladı.

Gönül, çocuk terbiyesi ile alakalı yüzlerce kitap yazılmasına karşın ne yazık ki gelinen noktada ahlaki olarak yeterli bir değişim ve gelişim olmadığını ve bunun sebebinin vizyonsuzluk olduğunu belirterek ebeveynlerin yaşantılarıyla ile çocuklarına örneklik teşkil edebileceğinin altını çizdi.

"Teşhircilik, çocuklar arasında çok yaygın hale gelmiş"

Teşhircilik konusuna da vurgu yapan Gönül, çocukların İslam ahlakı ve toplumsal kültürden uzaklaştığını belirtti.

Gönül, "Bilindiği gibi bugün kitap piyasasına baktığımızda çocuk eğitimi ile ilgili onlarca, yüzlerce kitap bulabiliriz. Nebevi çocuk yetiştirme metodu, psikiyatri çocuk yetiştirme metodu, şu metodu, bu metodu, onlarca metot, onlarca farklı görüş var. Peki, bu kadar farklı görüş, bu kadar uzman açıklamaları ve bu kadar anlatımlar varken hala neden çocuklarımızdan şikâyet ediyoruz. Neden çocuk eğitimi ile ilgili net bir tavır içine giremiyoruz. Bugün baktığımızda özellikle teşhircilik çocuklar arasında o kadar yayılmış ki 12 yaşındaki bir erkek ya da kız çocuğuna baktığınızda gerek giyim kuşamı olsun gerek tavır, ahlak ve konuşmaları olsun ne kültürümüzde ne de dinimizde yeri olmayan tavırlar ve yeri olmayan ahlaksızlıklar var. Peki, bunun derinine indiğimizde ne görüyoruz? Gördüğümüz kısacası şu; Bu kadar çok kitap, bu kadar çok anlatımı aslında iki görüş üzerinden özetleyebiliriz. Birincisi ibni Haldun’u çok güzel bir sözü vardır. İbni Haldun’a çocuk yetiştirmek ile ilgili soru sorulduğunda şunu söyler; 'Bunun için çok da mücadele etmeyin, çocuklarınızın ne olmasını istiyorsanız siz o olun' der. Ve diğeri de yine yakın zamanda şehit edilmiş olan MalkomX ’in güzel bir sözü vardır ki; 'En iyi nasihat örnek olmaktır' der. Yani baktığınızda ikisinin de aynı kapıyı açtığını görürsünüz." şeklinde konuştu.

"Çocuklarınıza örnek olun"

Çocuklara örnek olunması konusunda anne babalara çağrıda bulunan Gönül, "Çocuklarınıza örnek olun. Emin olun ki bugün baktığınız da Müslüman toplumda genç kızlarımız veya erkeklerimizin ahlakı, dışı giyimleri, ahlak dışı konuşmaları, ahlak dışı tavırlarının temelinde anne ve babaların 'biz yapamadık çocuklarımız yapsın, biz giyemedik çocuklarımız giysin, bu hayatı istediğimiz gibi keyifle yaşayamadık çocuklarımız yaşasın anlayışı vardır.' Yani şunu görüyoruz ki örnek olamadık, en iyi nasihatin örnek olduğunu fark edemedik. Değerli anne, babalar; eğer çocuklarımız yanlış bir yerde ise, eğer çocuklarımız yanlış bir yolda ise ahlaki zafiyetler içerisinde yaşıyorlarsa bunun hatasını birazda kendimizde aramalıyız. Çünkü malzeme sizin elinizde. Bu malzemeye şekil veren, bu malzemeden ortaya bir eser çıkarmaya çalışan sizlersiniz. Eğer buradan kötü bir eser ortaya çıkarıyorsak bu bizim suçumuzdur, bu bizim utancımızdır. Eğer buradan iyi bir eser çıkarıyorsak bu da bizim gururumuz, bizim sevincimizdir." ifadelerine yer verdi.

"Çocuklarımızın giyim kuşamdaki zafiyeti bizim örnek olmadaki zafiyetimizdendir"

Çocukların giyim kuşam konusundaki İslami ve kültürel değerleri hatırlatan Gönül, "Değerli anne ve babalar, bugün baktığımızda sokakta oğullarımız ve kızlarımız özellikle giyim konusunda çok ciddi bir zafiyet içerisindeler. Peki bu ciddi zafiyet nereden kaynaklanıyor. Bunun temeli nedir, işte bunun temeli bahsettiğimiz örnek, ama mevzusunda bizim gösterdiğimiz zafiyettir. O kadar çok kitap var o kadar çok yazar var, o kadar çok anlatan var, o kadar çok söyleyen var. Peki, bu kadar çok şey varken hala bu zafiyetler sergileniyorsa işte burada durup düşünmemiz gerekir. Ve emin olun ki bu düşüncenin bizi götüreceği tek yer dönüp kendi yaşantımıza bakmamız gerektiği olacaktır. Eğer dönüp kendi yaşantımıza bakarsak, kendi ahlaki zafiyetlerimizi onarmaya çalışırsak aynı zamanda çocuklarımıza da bunu nasıl yapmaları gerektiğini öğretmiş olacağız. Ama bunu kendi üzerimizde yapmazsak maalesef çocuklarımıza da ciddi bir ahlaksızlık, ciddi bir hayasızlık aşılamış olacağız. Ve maalesef bundan daha üzüntü verici olan da bunun farkına varmadan yapmış olacağız." dedi.

"Bizler çocuklarımıza örnek olursak, onlar da yaşadıkları toplumda bunu sergilerler"

Son olarak evde İslam ahlakının yaşanması ve örnekliği konusuna da değinen Gönül, "Bugün baktığımızda onlarca, yüzlerce kitaptan daha etkili olan nedir? Bir dizi, televizyondan izledikleri bir dizi. Yani bir görseli yahut telefonlarda izledikleri bir görsel. Değerli anne babalar, bizler çocuklarımıza gerektiği gibi örnek olur, İslam ahlakını önce kendimiz yaşarsak emin olun ki bunu bizden gören çocuklarımız da girdikleri toplumda bunu sergiler ve dolayısıyla bu ahlakı her yere yaymış olurlar." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.