Çoğu muhtar geçinebilmek için ek iş yapmak zorunda kalıyor

Çoğu muhtar geçinebilmek için ek iş yapmak zorunda kalıyor

HÜDA PAR Adıyaman İl Başkanı Ali Çelik, muhtarların yaşadığı sorunlara dikkat çekerek bazılarının geçim sıkıntısı nedeniyle ek iş yapmak zorunda kaldığını söyledi.

HÜDA PAR Adıyaman İl Başkanı Ali Çelik ile beraberindeki heyet, Adıyaman Köy ve Mahalle Muhtarları Mesleki Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti. Heyeti, derneği başkanı Abdulkadir Geylani karşıladı.

Ziyarette konuşan HÜDA PAR İl Başkanı Ali Çelik, muhtarların yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

Kimi muhtarları geçim sıkıntısı nedeniyle ek iş yapmak zorunda kaldığını söyleyen Çelik,  “Muhtarlar şu an asgari ücret alıyorlar ve sigortaları da yok. Eskiden her evrak başına ücret alıyorlardı ama şimdi o uygulama da kaldırıldı. Sırf bu sebepten çoğu muhtar geçinebilmek için, muhtarlığın yanı sıra ek iş de yapmak zorunda kalıyor. Oysa muhtarın sürekli mahallede olması ve mahallenin sorunlarıyla ilgilenmesi gerekmektedir. Diğer yandan mahalle hakkında en kapsamlı bilgiye sahip olan kişiler muhtarlar olduğundan, onlara her an ulaşılabilmesi büyük önem taşıyor.  Son zamanlarda muhtarlar için çoğu konuda düzenlemeler yapan yetkililerden bu konuda da gereken ilgiyi ve özeni göstermelerini bekliyoruz.” dedi.

Ziyaret nedeniyle duyduğu memnuniyeti dile getiren Adıyaman Köy ve Mahalle Muhtarları Mesleki Dayanışma Derneği Başkanı Abdulkadir Geylani Taş ise, eskiye oranla muhtarlık şartlarını daha iyi duruma getirildiğini ancak birçok sorunun devam ettiğini belirtti.

Taş, “2012 ve 2013 yıllarında muhtarlık kurumunun tamamen bittiği ve kaldırılacağı söyleniyordu. Ama Cumhurbaşkanımız akıllı bir siyasetle ilgilenerek, olması gerektiği şekilde tekrar canlandırdı bu kurumu. Eskiye göre çok iyi bir konumda olsalar da muhtarların hala birçok sorunları mevcuttur. Belediye ve Milletvekilleri hâlâ bu kuruma gereken önemi göstermiyorlar ve çok ilgisiz kalıyorlar.” dedi.

Taş, şöyle konuştu: Örneğin muhtarların sağlık sigortası yok ama muhtarın çalıştırdığı elemana sağlık sigortası şartı koşuluyor. Muhtarların yıllık izin hakkı da yok. Ayrıca mahalledeki herhangi bir olay olduğunda, olay yeri incelemede bulunan bütün memurlara harcırah ayrılıyor ama işlemlerin her safhasında bulunan muhtarlara herhangi bir harcırah ayrılmıyor.” diyerek yetkililerden bu sorunların giderilmesini talep etti.

İLKHA



Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler