Çölyak Derneği Başkanı Doğan: Çölyak bir hastalık değil glütene karşı bir alerjidir

Çölyak Derneği Başkanı Doğan: Çölyak bir hastalık değil glütene karşı bir alerjidir

Çölyak ile ilgili konuşan Şanlıurfa Çölyak Derneği Başkanı Hasan Doğan, çölyaklıların ekmeği iğne ucu kadar tüketmemesi gerektiğini belirterek çölyak hastalığının tedavisinin bulunmadığını ifade etti.

Şanlıurfa Çölyak Derneği Başkanı Hasan Doğan, çölyakın bir alerji olduğuna dikkat çekerek glütenin yenilmesiyle alerjinin başladığını ve böylece çölyakın ortaya çıktığını söyledi.

Şanlıurfa'da 2 bin 220 çölyaklının olduğunu aktaran Doğan, çölyaklıların ömür boyu glütensiz beslenmesi gerektiğini vurguladı.


Doğan, en büyük sorunlarının SGK metabolizma ödemeleri olduğunu belirterek yapılan 340 lira ödemenin yetersiz olduğunu, bu ödemenin en az bin 500 olmasını talep etti.

"Çölyaklıların ince bağırsağı ters deriye dönmüş gibi düşünülebilir"

Doğan, "Çölyak, glütene karşı alerji olan ince bağırsağındaki emilimi olmayan ve buğdaya karşı alerji olan bir hastalıktır. Çölyak bulaşma değil de örneğin aniden doğduğu an çölyak değildir. Glüteni yediği zaman, ekmeği, buğdayı tükettikten sonra çölyak meydana çıkabilir. Buğdayın içinde sakızımsıya benzer bir emilimi var. Bu emilimin ince bağırsağı havluya benzer. Havluda emilimi yapmadığı için glütene karşı alerjisi başlar. Başladığı zamanda çölyak ortaya çıkar. Çölyaklıların ince bağırsağı ters deriye dönmüş gibi düşünülebilir." dedi.

"Çölyak hastalığı bulaşıcı değildir"

1.png

Şanlıurfa Çölyak Derneği Başkanı Hasan Doğan

Kronik kabız ve ishaller başladığında çölyak hastalığının ortaya çıktığını belirten Doğan, "Bir çölyaklı kardeşimizin ekmeği iğne ucu kadar tüketmemesi gerekir. 20 ppr'in üstünde kesinlikle tüketmemesi gerekir. Buğday, arpa ve yulafın içinde kesinlikle glüten var. Çölyaklı hasta kardeşlerimiz bunları tüketmesi kesinlikle yasaktır. Çölyak hastalığı bulaşıcı değildir. Çölyak bir hastalık değildir. Çölyak normal olarak bir insanın ince bağırsağındaki tırtırlı bir havluya benzer havludaki vitamini alır, diğerini kalın bağırsağa gönderir. Vitamini almadığı için rahatsızlıklar başlar. Kan seviyesi düşer, metabolizması düşer. Dirsek ve ayak kasıklarında kaşıntılar başlar. Kronik kabız ve ishaller başladığı zaman çölyak meydana gelir. Çölyak hastalığının şu an tedavisi yok. Ömür boyu glütensiz beslenmesi gerekir. Kesinlikle çölyak bir hastalık değil, glütene karşı bir alerjidir." şeklinde konuştu.

"Biz engelli değiliz, ömür boyu glütensiz beslenen insanlarız"

Çölyaklıların sorunlarını anlatan Doğan, "Şanlıurfa'da 2 bin 220 çölyaklı var. 575 çölyaklı çocuk var. En büyük sıkıntımız SGK metabolizma ödemeleri şu ana kadar 340 liraydı ama bin 500 olursa eğer glütensiz beslenebilmesi için yeterli olur. Çok da fazla bir şey istemiyoruz. Biz engelli değiliz, ömür boyu glütensiz beslenen insanlarız." diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.