Çöpten enerji üretimi ve fermantasyon tesisi kurulması için ihale gerçekleştirildi

Çöpten enerji üretimi ve fermantasyon tesisi kurulması için ihale gerçekleştirildi

Bingöl Belediyesi, katı atık depolama tesisindeki çöp gazını elektrik enerjisine dönüştürmek için ihale sürecini tamamladı.

Bingöl Belediyesi, katı atık düzenli depolama sahasında entegre tesis, saha işletmesi, ön ayrıştırma, çöpten enerji üretimi ve fermantasyon tesisi kurulması için ihale gerçekleştirdi.

29 yıllığına mülkiyetin gayri ayni hak tesisi yöntemiyle gerçekleştirilen ihale ile birlikte 35 milyonluk yatırım gerçekleştirileceği bildirildi.

94 dönümlük katı atık depolama alanında tesislerin kurulması için yer tahsisi gerçekleştirilirken, tesisinin faaliyet girmesiyle birlikte doğrudan 120 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.

"2 farklı teknolojiyle elektrik üretilecek"

Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, entegre tesis projesi kapsamında depolama alanı ve fermantasyon yöntemiyle elektrik enerjisi üretileceğini söyledi.

Yüklenici firmaya yer tahsisi yapıldığını ve yapım hazırlıklarının başladığını belirten Barakazi, katı atık depolama tesisinde günlük olarak depolanan 240 ton çöpün elektrik enerjisine dönüştürüleceğini belirtti.

Yatırımın hayata geçirilmesiyle birlikte ilk etapta 1 megawatt enerji üretileceğini kaydeden Barakazi,  "Bu ciddi bir çevre yatırımıdır, hem çevre kirliliğini ortadan kaldırıyoruz hem de dışa bağımlı olduğumuz enerjiyi yerinde üretiyoruz. 29 yıl süresince üretilecek enerjiden yüzde 2 kazanım sağlayacağız." dedi.

Yatırımın hayata geçirilmesinin ardından projenin daha geliştirileceğini kaydeden Barakazi, "İlçelerimiz ve çevre illerin çöplerini katı atık depoma tesisine taşıyacağız. Buralardan gelen çöplerin katkısıyla günlük olarak depoladığımız çöp miktarı artacak ve böylece daha fazla enerji üretmiş olacağız. Çevre dostu yatırımla birlikte hem doğamızı koruyacağız hem de belediyemizin gelir kalemlerine bir yenisi ekleyeceğiz. Bunun yanı sıra güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmek için çalışmalarımız sürüyor. Yatırımla ilgilenen firmalarla görüşmeler yapıyoruz. Güneş enerjisi projemizi de hayata geçirdikten sonra ciddi anlamda enerji üretmiş olacağız. Bingöl için önemli projeler arasında yer alan enerji üretimiyle birlikte doğrudan yüzlerce insan istihdam edilmiş olacak. Projelerin tamamen hayata geçirilmesiyle birlikte yeni kazanımlar elde etmiş olacağız." ifadelerini kullandı. (İLKHA)





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler