Cumhurbaşkanı Erdoğan Dünya İnsani Zirvesi'nin açılışında konuştu foto

Cumhurbaşkanı Erdoğan Dünya İnsani Zirvesi'nin açılışında konuştu foto

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilk kez düzenlenen ve Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Dünya İnsani Zirvesi başladı. Zirve’nin ilk oturumu olan Liderler Oturumu’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşen zirvenin ilk programı, Üsküdar-1 Salonu’nda düzenlenen Liderler Oturumu oldu. Kahvaltı eşliğinde düzenlenen ve 60’a yakın devlet ve hükûmet başkanı ile temsilcilerin katıldığı oturumda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun birer selamlama konuşması yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek başladı.

Zirvenin tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını temenni eden Erdoğan, şöyle konuştu: “Hazırlanan şu senaryoyu takdir ediyorum: Savaşlar, doğal afetler, salgın hastalıklar ve iklim değişikliğinin yol açtığı krizler, tüm insanlığın huzurunu, refahını ve ortak geleceğini tehdit ediyor. Hepimizde acının rengi, ırkı, dili olmadığını çok iyi biliyoruz. Türkiye, 140'ı aşkın ülkede insani ve kalkınma faaliyetleri yürütüyor, binlerce projeyi hayata geçiriyor.  Ayrıca 3 milyon Suriyeli ve Iraklı mülteciyi ülkemizde misafir ediyoruz. Bu iltica, sığınma süreci devam etse dahi, varil bombalarından kaçan, kim olursa olsun kapımızı hiçbir zaman insanlara, insanlığa kapatmayacağız.”

Türkiye’nin 2014 yılında toplamda 6,4 milyar dolar yardım yaptığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu rakam her geçen yıl artıyor. Küresel insani yardım sisteminin tüm yönlerini görme imkanı bulduk. Mevcut sistem, insanlığın acil sorunları karşısında yetersiz kalıyor. Sistemin yükünü belli ülkeler omuzluyor. Artık bu konuda herkes elini taşın altına koymalıdır.” dedi.

“İnsanlığa karşı işlenen suçlar cezasız kalmamalı”

Erdoğan, “Küresel yardım sistemini yeniden ele almamız gerekiyor. Bizler, liderler olarak ancak ortak ilkeler ve amaçlar doğrultusunda çalışırsak başarılı olabiliriz. Burada sıralanan sorumluluk alanları son derece önemlidir. Her şeyden önce mevcut çatışmaların sona erdirilmesini, yenilerin önlenmesini sağlanmalıyız. Türkiye olarak arabulucuk çalışmalarını sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Suriye'de olduğu gibi hukuk ihlallerinin engellenmesi için daha fazla gayret göstermeliyiz. İnsanlığa karşı işlenen suçlar cezasız kalmamalı. Yerlerinden edilen kadınlara, çocuklara, engellilere ve diğer tüm mazlumlara daha fazla yardımcı olacağız. Yardımlara bağımlılığın azaltılması için her milletin kendi ayakları üzerinde durabilecek ezber bozan çalışma tarzına ihtiyaç var. Türkiye kalkınma odaklı insani yardım politikasıyla farklı bir model sunmaya çalışıyor.” diye konuştu.

Türkiye’ye sığınanlara yapılan yardımın 10 milyar doları aştığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın yaptığı yardımın ise 450 milyon dolarda kaldığına dikkat çekti.

Erdoğan, yuvarlak masa toplantısında da konuştu

Yuvarlak masa toplantısında da bir konuşma yapan Erdoğan, “Türkiye uluslararası insan haklarının uygulanması konusunda hassasiyetini gösterecektir. İnsani yardım çalışanlarının güvenli bir şekilde yerine getirilmesi için her türlü çabayı göstereceğiz. Terör örgütlerinin kendisini meşrulaştırmaya yönelik her adımına karşı çıkacağız. Gaziantep Üniversitesi'nden İnsani Araştırmalar Merkezi'ni hayata geçirdik. Burada alınan kararlar somut adımlara dönüştüğünde geleceğe farklı bakmış olacağız. Hepinizi gereken kararlığı göstermeye davet ediyorum.” şeklinde konuştu.

İLKHA













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.