Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçiye: Yarısı sizden yarısı bizden

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçiye: Yarısı sizden yarısı bizden

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çiftçiler ile iftar programı sonrası yaptığı konuşmada, mazotun yarısı devletin karışlayacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda verilen iftar yemeğinde, çiftçilerle bir araya geldi.

Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen çiftçilere hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “15 Temmuz’da çiftçilerimiz cesaretleri ve mücadeleleriyle asil bir duruş sergiledi” dedi.

"82 milyonun her bir ferdini kucaklaştırmanın, Türkiye ortak paydasında buluşturmanın mücadelesini veriyoruz. Hırsları için Türkiye gemisinin altını oyanlara inat hangi siyasi görüşe mensup olursa olsun teröre ve şiddete tavır alan tüm vatandaşlarımızı asgari müştereklerde bir araya getirmeye çalışıyoruz." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye İttifakı" ifadesini yineleyerek, "Ülkemizi bölmeye çalışıyorlar, ama biz bunu böldürtmeyeceğiz. Ben Kürt’ü de seviyorum, Türk’ü de seviyorum, Laz’ı da seviyorum, Çerkez’i de, Gürcü’yü de, Abhaza’yı da, Roman’ı da, Arnavut’u da, 32 değil dikkat edin 82 milyonu aynı şekilde seviyorum." diye konuştu.

"Mazotun yarısı sizden yarısı bizden"

Çiftçilere müjde veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu sene destek miktarını, eski rakamla söylüyorum 16 katrilyon liranın üzerine çıkartıyoruz. Gübre ve yemden alınan KDV'yi tamamen kaldırmanın yanında 'mazotun yarısı sizden yarısı bizden' diyerek çiftçilerimizin üretim maliyetlerini ciddi oranda düşürüyoruz." İfadelerini kullandı.

Tarımda gerçekleştirilen atılımlar

Hayvancılık destekleri kapsamında 2003 yılından bugüne kadar 32 milyar lira, ormancılık alanında 16,3 milyar lira destek verdiklerini, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 2019 yılının ilk üç ayında 11,5 milyar lira tarımsal kredi kullandırıldığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, IPARD Programı kaynakları ile 25 binden fazla projeye 9 milyar lira hibe sağlandığını, bu hibelerle kırsalda 20 milyar lira yatırım yapıldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “3-5 ağacın taşınması bahanesiyle sokakları yakan vandallara inat orman varlığını artıran nadir ülkelerden biriyiz. 2002 yılında yaklaşık 21 milyon hektar olan orman alanını, 2019 yılında yine yaklaşık 23 milyon hektara yükselttik, 2023 yılında ise bu rakamı 23 milyon hektara getirmeyi planlıyoruz. 2002 yılında hiç olmayan -aramızda balcılar da var tabii- bal ormanı sayısını 2019 yılında 514 adede çıkarttık, 2023 yılında 730’a taşımayı hedefliyoruz." bilgilerini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bitkisel üretimde başta buğday, mısır, çeltik ve ayçiçeği olmak üzere birçok üründe Cumhuriyet tarihinin üretim rekorlarını kırdıklarına dikkati çekerek, “2002 yılında 97 milyon ton olan bitkisel üretimi 2019 yılında 122 milyon tona çıkardık. İnşallah 2023 yılında bu rakamı 140 milyon tona getirmeyi ümit ediyoruz. 2023 yılında buğday üretimini 22 milyon tona, baklagiller üretimini 1,5 milyon tona, pamuk üretimini ise 3 milyon tona ulaştıracağız, kararlıyız” dedi.

Büyükbaş hayvan sayısını 2019 yılında 17,5 milyon başa, 2023 yılında ise 19 milyon başa çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002 yılında 32 milyon baş olan küçükbaş hayvan sayısını 2019 yılında 53 milyon başa, 2023 yılında ise sürü büyütme projesi ile 100 milyon başa yükseltmeyi planladıklarını bildirdi.

“İnsanımıza eti uygun fiyattan yedirmekte kararlıyız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hâlen et fiyatlarının arzu ettiğimiz seviyelerde olmadığını biliyorum. İnsanımıza eti uygun fiyattan yedirmekte kararlıyız. Bununla ilgili siz üreticilerimizin taleplerini de dikkate alarak maliyetlerinizi düşürecek, üretimi teşvik edecek politikalara daha fazla ağırlık vereceğiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl buğday ve arpa alım fiyatını erken açıkladıklarına vurgu yaparak, sert ekmeklik buğdayın fiyatının bu yıl yüzde 29 artışla ton başına bin 350 lira, arpa alım fiyatının yüzde 33 artışla ton başına bin 100 lira olarak belirlendiğini hatırlattı.

Açıklanan rakamların dünya fiyatlarının üstünde olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah bayrama kadar 2,4 katrilyon kütlü pamuk desteği, 662 trilyon yağlık ayçiçeği desteği ve 385 trilyon çiğ süt desteği ödemelerini yapıyoruz. Böylece toplamda ise 3 milyar 447 milyon lira destek ödemesi yapmış olacağız” müjdesini verdi.

"Millî ve yerli elektrikli traktörün prototipi tamamlandı"

Çiftçinin teknolojik bakımdan daha avantajlı konuma getirecek projeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ilk ve hem millî hem yerli elektrikli traktörünün prototipinin tamamlandığını, yakın zamanda tanıtımının yapılarak, seri üretime geçileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2004 yılından bu yana gerçekleştirilmeyen tarım şûrasının da Eylül ayında toplanacağını belirterek, “Tüm paydaşların katılacağı şûrada hem son 10 yılın kapsamlı bir değerlendirmesini yapacak, hem de gelecek döneme dair yol haritamızı çıkaracağız” şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler