Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘laiklik’ açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘laiklik’ açıklaması

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir basın mensubunun TBMM Başkanı Kahraman’ın laiklik açıklamasına ilişkin sorusu üzerine, “Meclis Başkanımız Anayasa tartışmaları bağlamında kendi kanaatleri

Gerçekleştirdikleri görüşmelerle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç, basın mensuplarının sorularını cevaplayarak gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Kitaroviç’in daveti üzerine, heyeti ve kalabalık bir iş adamı grubuyla Hırvatistan’a geldiklerini belirterek, yarın gerçekleştirilecek Hırvatistan-Türkiye İş Forumu’na Hırvatistan Cumhurbaşkanı ile birlikte katılıp Hırvat ve Türk iş adamlarına hitap edeceklerini ve forumda iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerde bundan sonraki süreci çok daha güçlü bir şekilde tahkim edeceklerine inandığını söyledi.

Hırvatistan’a 10 yıl önce Başbakan olarak geldiğini hatırlatan ve 10 yıl sonra Hırvatistan’ın çok gelişmiş olarak bulduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu tabi Hırvatistan’da farklı bir dinamizmin olduğunu gösteriyor” dedi.

İki ülkenin de arasındaki ticari ilişkileri çok daha farklı bir şekilde artırmaktan yana olduğunu ve 1 milyar dolarlık hedefi yakalaması gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu andaki durumun her iki ülkenin potansiyelini yansıtmadığını, potansiyelin değerlendirilmesi noktasında ise karşılıklı ortak iradenin olduğunu dile getirdi.

Halen 60 kadar girişimcinin Hırvatistan’da yatırımları olduğuna ve bunun arttığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki hava yolları trafiğinde de hareketlenme olduğunu ve Türk Hava Yolları’nın haftanın her günü Hırvatistan’a olan seferlerinin sayısını artıracağını aktardı.

 

Hırvatistan’da İslam dininin hukuken ve kurumsal olarak diğer dinlerle eşit statüde kabul edilmesinin 100. yıl dönümü kutlamalarına davet edilmesinin kendisi için bir şükran vesilesi olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu davet için Cumhurbaşkanı Kitaroviç’e teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıda basın mensuplarının gündemdeki gelişmelere ilişkin sorularını da cevaplayarak değerlendirmelerde bulundu.

“Meclis Başkanımız Anayasa tartışmaları bağlamında kendi kanaatlerini ortaya koymuştur”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı’nın yeni Anayasa’nın yapılması konusunda dün yaptığı açıklamayı nasıl değerlendirdiği yönündeki sorusuna şu cevabı verdi: “Meclis Başkanımız Anayasa tartışmaları bağlamında kendi kanaatlerini, düşüncelerini ortaya koymuştur. Şahsımla ilgili ise benim başından itibaren bu konudaki düşüncelerim bellidir. Hele hele Mısır’da yaptığım konuşma bu konuda çok çok önemli. Kurucusu olduğum partimin de programında bu zaten çok açık, net yer almaktadır. Ve buradaki bütün gerçek şudur: Devlet tüm inanç gruplarına inançlarını yaşama hususunda eşit mesafededir ve laiklik budur. Bizler partimizi kurduğumuz zaman tüm dünyadaki laik sistemleri inceleyerek, ki bunlar da zaten biliyorsunuz bir Anglosakson laiklik, kara Avrupa’sının laiklik anlayışı, bütün bunları inceleyerek bizler partimizin bu konudaki anlayışını o zaman programımıza yerleştirdik. Ve Cumhurbaşkanlığı adaylığımda da yine Cumhurbaşkanlığımla ilgili beyannamemin içerisinde de bunlar var. Bu konuda Türkiye’de şu andaki bu müzakere bence ülkemizin gündemini çok farklı yerlere çekme gayretinden başka bir şey değildir diye düşünüyorum.”

Cumhurbaşkanı Kitaroviç: Bosna Hersek’in NATO’ya girmesi için iyi bir eylem planı yapılmalı

Enerji, doğal gaz ve bunların nakliyatı, güvenlik, ekonomik yatırımlar ve bunların devamlılığı, sanayi, terörle mücadele gibi konuların yanı sıra, Bosna Hersek’i de görüştüklerini aktaran Cumhurbaşkanı Kitaroviç, “Büyük bir sorumluluğumuz var, özellikle Bosna’nın istikbalinden sorumluyuz. Türkiye’nin burada çok büyük bir rolü var, umarız ki bu iş birliği devam edecek ve 3 taraflı iş birliğimizi gerçekleştirebileceğimizi düşünüyoruz; bir tarafı Hırvatistan, bir tarafı Türkiye, bir tarafı Bosna Hersek. Bosna Hersek’in NATO’ya girmesi için iyi bir eylem planı yapılmalı.” şeklinde konuştu.

Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Cumhurbaşkanı Kitaroviç tarafından onuruna verilen resmî akşam yemeğine katıldı. (İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.