Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Siyonist işgalcilere tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Siyonist işgalcilere tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail polisi, askeri, bütün güvenlik güçleri orada Müslümanların üzerine saldırdılar ve 350’ye yakın yaralı var, 3 tane şehidimiz var." dedi.

Uluslararası Afrika’da Sağlık Kongresinin gala yemeğinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Siyonist işgalcilerin Cuma namazı  sonrası saldırılarına değinerek, "İsrail polisi, askeri, bütün güvenlik güçleri orada Müslümanların üzerine saldırdılar ve 350’ye yakın yaralı var, aldığım son rakam 3 tane şehidimiz var." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Uluslararası Afrika’da Sağlık Kongresinin gala yemeğine katıldı. Hayat, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı ile Medeniyet Üniversitesi’nin, Sağlık Bakanlığı ve Dünya Müslüman Tıp Birlikleri Federasyonu’nun (FIMA) katkılarıyla düzenlediği kongrenin gala yemeği Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştirildi. Kongreyi düzenleyen kurumların yöneticileri ile kongreye bildirileri ile katkı sağlayan ve 40 ayrı ülkeden gelen bilim adamlarının ve davetlilerin hazır bulunduğu yemekte Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

Afrika’ya ‘kaynakları sömürülecek bakir kıta’ olarak yaklaşmadıklarının altını çizerek, "Biz, kendimizi Afrika’nın kaderdaşı, kara gün dostu olarak görüyor; karşılıklı saygı ve eşitliğe dayalı, kazan-kazan temelinde uzun vadeli bir işbirliği geliştirmek istiyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan; Türkiye’nin, bir taraftan Afrika ile ticaret hacmini artırırken, diğer taraftan kalkınma odaklı insanî yardımlarla Afrikalı mazlumların yükünü hafiflettiğini söyledi.

Afrika Kıtasının kronik sorunlarının temel sebebinin, yaklaşık 4 asır boyunca kıtanın tüm kaynaklarını istila eden sömürgecilik olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her ne kadar 1960’lı yıllardan itibaren kıta ülkeleri bağımsızlıklarına kavuşmuş olsa da, maalesef sömürgecilerin geride bıraktıkları acı mirasın etkileri henüz silinmemiştir. Bugün kıta hala ciddi bedel ödemektedir. Çünkü kolonyalistler yalnızca yer üstü ve yer altı kaynaklarını gasp etmekle kalmamış, aynı zamanda kıtanın sosyal, siyasi ve beşeri dokusunu da kökten tahrip etmişlerdir." diye konuştu.

Kıtayı kendi aralarında pay eden sömürgecilerin, sınırları etnik fay hatlarını derinleştirecek şekilde çizerek kabileler arası çatışmaları körüklediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Aileleri parçalamışlar, insanları göçe zorlamışlar, arazileri yağlamamışlar. Günde 16-17 saat köle gibi çalıştırdıkları işçilere ücret yerine alkol vermişlerdir. Çalışmak istemeyenleri ya da en ufak bir itirazda bulunanları ise katletmişlerdir." sözlerine yer verdi.

"Afrika’yı arka bahçeleri olarak görenler, kıtanın yükselişine çelme takamayacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün bize her fırsatta demokrasi, hukuk ve insan hakları dersi vermeye yeltenenlerin Afrika’da nasıl bir enkaz bıraktığını bizzat yerinde gördük, görüyoruz. Asrın başında Namibya’da, Kongo’da, daha yakın tarihte Ruanda’da milyonlarca insanın nasıl katledildiğini, nasıl soykırıma tabi tutulduğunu çok iyi biliyoruz. Batılı ülkelerin bugün zevkini sürdükleri refahı kime borçlu olduklarını hepimiz çok iyi biliyoruz. Şatafatlı binaların, şık kaldırımların altında kimlerin canının, kanının, alın terinin olduğunu bizler gayet iyi biliyoruz. Her ne kadar onlar unutturmak istese de, biz bu karanlık ve kanlı tarihin unutulmasına asla izin vermemeliyiz. Afrikalı mazlumların gözyaşı ve sömürülen emeği üzerine inşa ettikleri medeniyetlerinin gerçek yüzünü ifşa etmeyi sürdürmeliyiz."

"Afrika bugün daha çok sorunlar, sıkıntılar, açlık ve hastalıklarla gündeme geliyor olsa da, 21. yüzyıla damgasını vuracak olan kıtadır, açık ve net söylüyorum" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu an dünyanın ekonomik, ticarî, beşerî anlamda en dinamik, en canlı, en mümbit kıtasının Afrika olduğunu belirterek, "Hiçbir güç bu potansiyelin harekete geçmesine mani olamayacaktır. Özellikle halen Afrika Kıtasını kendi arka bahçeleri olarak gören müstemlekeciler kıtanın yükselişine, gerçek anlamda bağımsızlığını eline almasına çelme takamayacaklardır." dedi.

İşgalci Siyonistlerin saldırıları

Konuşmasında bugün Mescid-i Aksa’da yaşananlara da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İşte şu anda buyurun Kudüs’te bugün Cuma, Müslümanların kutsal bir günü. Ve İsrail polisi, askeri, bütün güvenlik güçleri orada Müslümanların üzerine saldırdılar ve 350’ye yakın yaralı var, aldığım son rakam 3 tane şehidimiz var." şeklinde konuştu.

Dün akşam İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ile yaptığı telefon görüşmesinde kendisine, "Bakın yarın Cuma, lütfen bu işe müdahale edin" dediğini, kendisinin ise "Biz terörizmle mücadele ediyoruz" dediğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Kendisine dedim ki, ‘Lütfen, bu yaklaşım tarzınız da çok yanlış. Bu insanlar kendi kutsal mabetlerine gidiyorlar ve burası onların Cuma namazını kılmak için gittikleri, önemsedikleri bir makam, bir mekân, ibadethane, mabet, ne derseniz deyin, buraya gidiyorlar. Bunlara terörist diyemezsiniz. Biz Türkiye’de bir sinagoga, bir havraya giden Musevi’ye veya Yahudi’ye asla terörist yakıştırmasını yapmadık, siz bunu nasıl yaparsınız? Ve biz bu noktada inancı sebebiyle insanlara bu yakıştırmanın yapılmasını kabul etmiyoruz. Şiddete karşıyız, o ayrı bir konu, ama bu insanlar bırakın da rahatlıkla ibadethanelerine gitsinler, ibadetlerini yapsınlar. O kalkıp da metal parmaklıklar arasından onları sokma, onları oralarda arama, bunlar olacak işler değil.’ ‘İşte biz de bu noktada insanların özgürce ibadetini yapmasını istiyoruz, ama orada insanlar öldürüldüğü için bu tedbirleri almak zorundayız.’ dedi. Ne kadar tabii ısrar ettiysek de, ‘Elimizden geleni yapmaya gayret edeceğiz’ dediler; ama Netanyahu ve Cumhurbaşkanıyla aralarında benimle yaptığı görüşme de ayrı bir sıkıntı sebebi oldu ve bugün maalesef böyle bir müdahalede bulundular."

"Zalim hükümdarlar karşısında susmayı zulüm addediyoruz"

‘Müslüman bir sokulduğu delikten bir daha sokulmaz’ hadisini anarak, "Biz her türlü iletişimi herkesle yaparız, yapalım; ama hakkımıza, haklarımıza da sahip çıkalım" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sonuna kadar biz hakkımızın ve haklarımızın savunucusu olacağız. Kim olursa olsun, her yerde her dem, biz zalim hükümdarlar karşısında susmayı bir defa kesinlikle zulüm addediyoruz, buna da asla katlanamayız." diye ekledi.

İLKHA














 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.