“Dağlarda domuz sayısının arttığı iddiası asılsızdır”

“Dağlarda domuz sayısının arttığı iddiası asılsızdır”

Bazı basın-yayın kuruluşlarında çıkan, dağlarda domuz sayısının arttığına yönelik haberler üzerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı konuyla ilgili bir açıklama yayımladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bazı basın-yayın kuruluşlarında çıkan “Dağlar taşlar domuzla doldu” haberlerine yönelik bir açıklama yayımlayarak, yapılan haberin asılsız olduğunu ve herhangi bir belgeye dayanmadığını belirtti.

Bakanlığın, her yıl risk esasına dayalı olarak hazırlanan kontrol planları kapsamında, şüphe ve şikâyet üzerine denetimler yürüttüğünün belirtildiği açıklamada, tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi et ürünlerinin de bu kontrol kapsamında denetlendiği ifade edildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı kontrol laboratuarlarında her türlü ürünün analiz işlemlerinin yapıldığının bildirildiği açıklamada, şöyle denildi:

“Et ürünlerinde hücre yapısına dayalı histolojik analizler ile hayvan türlerine dayalı serolojik analizler yapılmaktadır. Bakanlığımıza bağlı gıda kontrol laboratuarlarında, et ve et ürünlerinde domuz dahil toplam 24 hayvan türünün varlığını tespit edilebilmektedir. Helal gıda konusunda titizlikle çalışan laboratuarlar; jelatin, yem, yem katkı maddeleri, et ve et ürünleri, ilaç kapsülleri, mayalar, süt ve süt ürünlerinde domuz yağı, pastacılık ürünlerinde domuz ve domuz menşei olabilecek her türlü ürünü analiz edip varlığını tespit eden ve çalışmalarını titizlikle sürdüren bir yapıya sahiptir.”

Açıklamanın devamında, “Bu nedenle haberde iddia edilenin aksine Bakanlığımız laboratuarları gıda ürünlerinde domuz eti tespitine yönelik tüm donanıma sahip olup vatandaşlarımızın endişe etmesini gerektirecek hiçbir durum söz konusu değildir. Yine domuz ürünü olmadığı halde yapılan analizlerde bileşiminde domuz eti bulunduğu tespit edilen ürünler Bakanlığımızca kamuoyuna ifşa edilmiş olup tespit edilmesi durumunda kamuoyuna duyurulmaya da devam edilecektir. Haberde dağlarda domuz sayısının arttığı, domuz etlerinin satıldığı gibi iddialar yer almıştır. Hiçbir dayanağı ya da belgesi olmayan bu asılsız haberlerle halkımız yanıltılmakta olup kamuoyunda infial uyandırılmaktadır. Tamamen gerçek dışı bir şekilde bilimsel bir dayanağı olmadan yapılan ve etik kurallarına aykırı bu habercilik anlayışını şiddetle kınıyor, vatandaşlarımızın böyle asılsız haberlere itibar etmemesini kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz.” denilerek çıkan haberlerin asılsız olduğu kaydedildi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.