DAKA Van'da hayata geçirecek projelerini tanıttı

DAKA Van'da hayata geçirecek projelerini tanıttı

​DAKA, Van'da toplamda 27,5 milyon TL'lik bütçeli 3 projenin tanıtım toplantısını gerçekleştirdi.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından 5 milyon bütçeli Tekstilkent 2'nci Etap, 7,5 milyon bütçeli Van Kent Müzesi ve 15 milyon TL bütçeli İskele Sahil Rekreasyon Alanı 2'nci Etap projelerinin lansman toplantısı yapıldı.

Bir otelde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zorluoğlu, projelerin Van halkı için çok önemli ve özel olduğunu söyledi.

Bunlardan bir tanesinin de Tekstilkent 2'nci Etap projesi olduğunu vurgulayan Zorluoğlu, "Bu proje bizim için çok önemli bir projedir çünkü Kalkınma Bakanlığımız Cazibe Merkezi iller programları kapsamında Van’da yaptığı çok önemli işlerden bir tanesi Tekstilkent projesidir. Şu aşama da Tekstilkent'e gittiğimizde orada bini aşkın gencimiz, kadınımız, kızımızın harıl harıl çalışıp ürettiğini görüyoruz. Bu tekstilkentin başarılı örneği. Tekrar teşvik hak ediyor, dedik ve yeniden Kalkınma Ajansımız marifetinde bir program dahilinde ikinci etabını geliştirdik. Kaynağı hazır. 2018 yılı içerisinde orada bulunan boş alanda gerekli altyapı desteği sağlanarak altyapılar oraya götürülecek. 2018-2019 yılında inşallah yeni yeni tekstil atölyeleri yükselecek." dedi.

"Evliya Çelebi’nin gözüyle Van’ı anlatacağız"

Projelerin 2018 yılı içinde süratle hayata geçirileceğini söyleyen Zorluoğlu, "İkinci projemiz Büyükşehir Belediyesinin, Van şehrine ayrı bir güzellik katacağı bir projedir. Bu proje Kent Müzesi projesidir. Biz orada Evliya Çelebi’nin gözüyle Van’ı anlatacağız. Van’ı, oraya gelen misafirlerimize tanıtacağız. Diyeceksiniz ki bizim Urartu Müzesi var. Ancak bu iki müze tamamıyla farklı konseptlerde yer alıyor. Urartu müzesi daha çok geçmişimizi bugüne taşıyor. Kent müzesinde ise daha yakın tarihimizden bugüne insanlarımızı getireceğiz. ‘Evliya Çelebi’nin Gözünden Van’ sloganıyla biz Türkiye’ye hitap edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Ardından konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ise projeleri ilişkin şunları söyledi:

"Van Kent Müzesi Projesi kapsamında eski Endüstri Meslek Lisesi binasının müze olarak restorasyonu, tanzimi ve tefrişi planlanmaktadır. Van Tekstilkent 2. Etap Alanının Yatırımlara Hazır Hale Getirilmesi Projesi kapsamında ise Van Tekstilkent 2. Etap alanının altyapısı hazır şekilde yatırımcılara tahsis edilmesi ve tekstil imalatçılarının tek alan üzerinde faaliyet göstermesi ile firmaların kendi fabrikalarını inşa etmesi sağlanacak ve kümelenme yönünde önemli bir adım atılmış olacaktır. Bu yolla, bölge dışından daha çok yatırımcı ilimize çekilerek il istihdamına önemli katkı sağlanacaktır. İlan ettiğimiz mali destek programı olan Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında ise TRB2 Bölgesi’nde mevcut organize sanayi bölgelerinin ve küçük sanayi sitelerinin temel altyapı eksikliklerinin giderilmesi, imalat sektörlerinin faaliyet gösterdiği bu ortak alanların teknik, fiziki, sosyal ve idari altyapılarının geliştirilerek yeni yatırımlar yapılmasının sağlanması ve bölgenin rekabet gücünün artırılmasına yönelik projelere toplamda 10 milyon TL kaynak kullanılacaktır. Bu iki mali destek programından bölgemizde faaliyet gösteren kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar faydalanabilecektir."

Güray, Van’da bugüne kadar 5 milyon TL bütçeli Abalı Kayak Merkezi yapımı, 2,5 milyon TL bütçeli Vangölü İnci Tur Gemi Alımı, 19 milyon TL bütçeli Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi, 21 milyon TL bütçeli Van Urartu Müzesi ve 56 milyon TL bütçeli Van Tekstilkent projesi hayata geçirildiğini ve toplamda 103,5 milyon TL yatırım gerçekleştirildiğini belirtti.

Güray, ayrıca Tuşba Belediyesi tarafından sunulan Sahil Rekreasyon 2'nci Etap Projesinin toplam bütçesinin 15 milyon TL olduğunu hatırlatarak bu projenin Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında destekleneceğini aktardı.

"2018 Van için zirve yılı olacaktır"

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe "Dünyanın en güzel denizi olan Van denizini maalesef çöplük içerisinde aldık. Van denizimizin sahilinde bir fizibilite gerçekleştirelim dedik. Van denizini nasıl turizme kazandırabiliriz?’ Arayışına girdik. Çok kısa bir sürede fizibilite tamamladıktan sonra proje arayışlarımız devam etti. Tuşba’nın 2. Etap Rekreasyon Projesi de Van’da birinci sıraya girdi ve 15 milyonluk destekle DAKA’nın 5 milyon da Tuşba Belediyesinin katkısıyla Van denizi daha yaşanır hale geliyor. Hizmetleri en iyi şekilde halka sunmanın yollarını arıyoruz. Bu projemizi nisan ayı itibariyle ‘bismillah’ deyip hemen hayata geçireceğiz. 2018 Van Büyükşehir, Tuşba, İpekyolu, Edremit ve diğer belediyeler için zirve yılı olacaktır." şeklinde konuştu.

Toplantıya Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zorluoğlu’nun yanı sıra, DAKA Genel Sekreteri Halil Güray, Tuşba Belediye Başkanı Özgökçe, kurum amirleri, STK temsilcileri katıldı.

İLKHA




















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.