Damar sertliği inmeye zemin hazırlayabilir

Damar sertliği inmeye zemin hazırlayabilir

Sağlıksız beslenme, fazla kilolar, alkol ve sigara tüketimi, kolesterol ile kan şekerinin kontrol altına alınmaması damar sertliğine neden olacağını belirten uzmanlar, felç ve şahdamarı hastalığına da yol açabileceğini söyledi.

Bu hastalıktan korunmada yaşam tarzı değişikliklerin önemli rol oynadığına dikkat çeken Memorial Dicle Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan, modern tanı ve tedavi yöntemleri hastalıkla mücadelede önemli rol oynadığını söyledi.

Karotis’i hastalığının beyni besleyen şah damarın daralması ya da tıkanması durumu olduğunu belirten Bahçivan, “Şah damar hastalığı, felç ya da beyin fonksiyonlarının kaybı ile kendini gösteren inmenin en önemli nedenlerinden biridir.  Şah damar hastalığının en önemli sebebi damar sertliğidir. Damar sertliğinin başlıca risk faktörleri; sigara, şeker hastalığı, hipertansiyon, yüksek kolesterol, aile ve akrabalarda benzer hastalıkların olmasıdır.” dedi

Şah damar hastalarının çoğunda hastalığın bir şikâyeti ya da belirtisi olmadığına dikkat çeken Bahçivan, “Ancak hastalık ilerlediğinde aniden inme gelişebilir. İnme, bazen daha hafif şikâyetlerden sonra ortaya çıkabilir ve bu şikâyetlere geçici iskemik atak (TIA) ismi verilir. Daralmış ya da tıkanmış damardan beyne zaman zaman pıhtı atar ve pıhtı ile tıkanan beyin bölgesi fonksiyonlarını kaybeder. Bu şikâyetler çoğu kez birkaç saat veya en fazla 24 saatte düzelir.” şeklinde konuştu.

"Gözde perde inmesi şekilde körlük meydana gelebilir" diyen Bahçivan, “Bazen de hastanın kol veya bacağında felçlik meydana gelebilir, hasta konuşmada, kendini ifade etmede zorlu çekebilir. Tabi bu problemler kısa bir zaman sonra düzelir,  ancak inmenin habercisi olabileceği unutulmamalıdır. Bu durum yaşandığı andan itibaren ortalama 12 ay içerisinde hastaların bir kısmında inme gelişebilir. Bunun sonucunda hastanın yaşamı tehlikeye girebilir, felçli olarak kalabilir veya hiçbir sıkıntı yaşamadan hayatına devam edebilir.” ifadelerini kullandı

Şah damar hastalığının tedavisi, rahatsızlığın derecesine, beynin kanlanmasına ve hastanın genel durumuna göre değiştiğini söyleyen Bahçivan, “En yaygın tedavi yöntemi, darlığa neden olan plağın damar içinden sıyrılarak çıkarılması işlemi olan “endarterektomi” yani damardaki aterom plağının temizlenerek alınmasıdır. Bu işleme alternatif bir yöntem ise şah damar stentlemesidir. Lokal anestezi ile yapılabilen işlem, kateterle damardaki darlığın genişletilmesi ve içeriye destek bir metal çerçevenin yerleştirilmesidir. Bu işlemler konusunda uzmanlaşmış ekiplerce ve tam donanımlı merkezlerde uygulanmalıdır.” şeklinde uyarılarda bulundu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.