Darbeci Sisi'den Destekçilerine Suçlama

Darbeci Sisi'den Destekçilerine Suçlama

Sisi, ülkedeki enerji krizi nedeniyle yatırımcıların Mısır'a gelmediğini söyledi, darbe sürecinde kendisini destekleyen zenginleri ise 'krizden faydalanmakla' suçladı.

3 Temmuz darbesinden sonra yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı seçilen Abdulfettah Sisi, Mısır devlet televizyonundaki konuşmasında son günlerde Mısır'da yaşanan elektrik kesintilerine değindi. 

Sisi, elektrik kesintilerinin yatırım eksikliğinden kaynakladığını belirterek, "Kesintiler geçmiş 30 yılın en büyük problemiydi" dedi. Sisi ülke nüfusuna gereken enerjiyi üretebilmek için önümüzdeki beş yıl içerisinde en az 12 milyar dolara ihtiyaç olduğunu belirtti.

Bunun bir 'varoluş savaşı' olduğunu kaydeden Sisi, "Enerji üretiminde çok büyük bir gelişme kaydetmeye ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Sisi, darbe sürecinde kendisini destekleyen ülkenin zengin çevrelerini de üstü kapalı bir biçimde eleştirerek, bazı kesimleri krizi fırsata çevirip yönetimini yıpratmaya çalışmakla suçladı. Sisi, "Şunun farkında olmalıyız ki böyle bir krize bir gecede çare bulunamaz. Mısırlılar olarak üstesinden gelinmesi zor engellerle karşı karşıyayız. Cumhurbaşkanı ya da hükümet, kim olursa olsun sizin desteğiniz olmadan bunların üstesinden gelemez" diye konuştu.

Yatırımcıların elektrik şartı

Mevcut sorunun son yıllarda elektrik santrallerinde ve şebekelerinde gerekli iyileştirmelerin yapılmamasından kaynaklandığını ifade eden Sisi, hükümetin bu konuda yoğun çaba harcadığını ifade etti.

Sisi, "Elektrik krizini çözmeden yatırımcılar Mısır'da çalışmayı kabul etmiyor" dedi.

Mısır'da 4 Eylül Perşembe günü başkent Kahire'nin birçok noktasında sabah saatlerinde elektrik kesintisi baş göstermiş, metro seferleri durmuş ve 20 milyon kişinin yaşadığı kentte hayat durma noktasına gelmişti. Elektrik kesintisi sıcaklığın arttığı öğle saatlerinde giderilmişti.

Elektrik kesintisi ayrıca başkentin birçok noktasında su ve telekomünikasyon hizmetlerini de aksatmıştı. Kesintinin ardından yetkililer çareyi Kahire'de elektriği bölge bölge kesme ve böylece tasarruf etme yolunda bulmuştu.

Perşembe günkü elektrik kesintisi Mısır'da yıllardan beri görülen en büyük kesintiydi. 

Körfez en büyük yatırımcı

Tartışmalı seçimle Cumhurbaşkanı seçilen darbe lideri Sisi’nin altından kalkma ihtimalinin en zor olduğu konulardan biri, kaosun ve şiddetin de tetiklemesiyle çöküşün eşiğine gelen ekonomi.

Hükümet bütçe açığını gidermek için yeni vergiler getirdi. Sisi yönetimi elektriğe yüzde 7 ile 23 arasında değişen oranda zam yaptı. Daha sonra da sigaraya yüzde 40-120, içkiye yüzde 150-200 oranında yeni vergiler getiren bir kanun yayımlandı.

Darbe rejimi şu ana kadar Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi Körfez ülkelerinin verdiği dış destekle ayakta kalmaya çalıştı.

Ülkedeki enerji sıkıntısı devam ederken 1 Eylül'de Mısır ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında, bir yıl geçerli olmak kaydıyla 9 milyar dolar tutarında petrol anlaşması imzalandı. Yeni kesintilerle ilgili Körfez'den yeni bir adım atılıp atılmayacağı ise henüz net değil.

Kaynak: Al Jazeera

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.