Darbeciler tarafından katledilen Çoban’ın ismi yaşatılacak

Darbeciler tarafından katledilen Çoban’ın ismi yaşatılacak

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde bir ilkokul ve ortaokula 15 Temmuz ABD destekli darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden Askeri Çoban’ın adı verildi.

15 Temmuz ABD destekli FETÖ/PDY darbe girişimi sırasında İstanbul’da helikopterden açılan ateşle hayatını kaybeden Askeri Çoban’ın ismi Ergani’deki iki okula verildi.

Daha önce Kenan Evren’in ismini taşıyan Kenan Evren İlkokulun adı “15 Temmuz Şehidi Askeri Çoban İlkokulu”, Kenan Evren Ortaokulunun adı da “15 Temmuz Şehidi Askeri Çoban Ortaokulu” olarak değiştirildi.

İsim değişikliği için düzenlenen törene Askeri Çoban’ın akrabaları, Ergani Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, HÜDA PAR Ergani İlçe Başkanı M. Emin Buran, Ergani Milli Eğitim Müdürü Ahmet Atabey, Ergani Müftüsü Abdulrakip Arslan, AK Parti Ergani ilçe Başkanı Şükrü Sayan, okul müdürleri ve öğretmenler, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ve halk katıldı.

Askeri Çoban’ın hayatı anlatıldığı törende söz alan Ergani Milli Eğitim Müdürü Ahmet Atabey, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında direnen ve hayatını kaybeden Askeri Çoban’ın ismini yaşatmak amacıyla okullara Askeri Çoban’ın adının verildiğini belirtti.

Daha sonra söz alan Askeri Çoban’ın akrabası Abdullah Çoban, darbe girişimi sırasında insanların darbeyi televizyonlardan seyrettiği sırada amcasının tankın ve uçakların önüne çıktığını belirterek; “Askeri çobanı anlatmak kelimelerle mümkün değildir. Bizler sıcacık yataklarımızda yatarken, kimiminiz televizyonda darbe teşebbüsünü izlerken o koca yürekli insan topun, tankın ve uçakların önünde durdu. Doğru bildiklerinden üşenmezdi. Doğru bildiklerini ertelemezdi, doğrul bildiklerinden vazgeçmezdi. 15 Temmuz akşamı da bu doğrularından vazgeçmediği için canını verecek kadar mertti.” dedi. 

“15 Temmuz hem darbe hem de işgal girişimiydi”

Törende bir konuşma yapan Ergani Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, 15 Temmuz’un sadece bir darbe değil, aynı zamanda bir işgal girişimi olduğunu belirtti. Türkiye tarihinde çokça darbe olduğunu ve darbelerin başarılı olduğunu söyleyen Gürbüz, “Türkiye tarihi maalesef darbelerle doludur. Alışmışlar, Türkiye’yi demokrasiyle değil; kendi kuklalarıyla yönetmeye. Ama artık buna bir son verme vakti gelmişti. 15 Temmuz gecesi kimimiz televizyonlarda, kimimiz sokaklarda tankımızın, uçağımızın namlusunu bize doğrulttuğunu gördük. İçler acısı bir durum. Ama bazıları daha fazla heyecanlıydı. Onlar bu gidişe dur demek zorundaydılar. Canı pahasına, bir uzvu pahasına, belki evlatlarını belki kendilerini feda etme pahasına alanlara çıktılar, sokakları doldurdular.” dedi.

“Ülkeyi tahakkümü altına almış asker müsveddesinin ismini değiştirdik”

1980 darbesinin mimarı Kenan Evren’in ismini taşıyan okulun ismini “15 Temmuz Şehidi Askeri Çoban İlkokulu” olarak değiştirdiklerini belirten Gürbüz, “Biz onun ismini en güzel yaşatacağımız bir okul ismi düşündük. Maalesef 80’de darbeyle ülkeyi tahakkümü altına almış asker müsveddesinin isminin olduğu Kenan Evren okulunun adını değiştirip şehit Askeri Çoban İlkokulu ve Ortaokulu yaptık. Okula gelirken gördüm; Kenan Evren’in ismini taşıyan sokaklar var. Belediyemiz de en kısa zamanda bu sokakların ismini değiştirsin. Bizim artık darbecilere paye vermeye değil; onları yerin altına geçirmeye hakkımız var.” ifadelerini kullandı.

“Şehit herkesindir, parti şehidi diye bir şey yoktur”

Türkiye’nin aynı anda PKK, FETÖ ve IŞİD ile uğraştığını belirten Gürbüz, Gaziantep saldırısından sonra HDP’nin takındığı tavrı da eleştirerek şöyle konuştu: 

“Gaziantep’te bomba patlatılınca –sözde- taziyeye koşup cenazeleri provoke etmeye kimsenin hakkı yoktur. Eğer ülkede bir şehit varsa bu herkesindir, parti şehidi diye bir şehit olamaz. Biz Ortayazı’dan (Maciran) 5 şehit verdiğimizde şu veya bu partiden diye düşünmedik. Bizim vatandaşlarımızın hepsi birdir, şehidimiz de birdir. Eğer bu milleti seviyorlarsa asker ve polis şehit olduğunda aynı tepkiyi verirler. Yoksa PKK eylem yapınca başını kuma göm; IŞİD eylem yapınca mal bulmuş mağribi gibi sevin, hemen üstüne koş, biz bunlarda yokuz. Bunlar da bizle birlikte değiller.”

Konuşmalardan sonra Ergani Müftüsü Abdulrakip Arslan’ın yaptığı dua eşliğinde okulun ismi değişikliği yapıldı. Tören, yapılan ikram ile son budu. (İLKHA)


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.