Davutoğlu: Kürt Bölgesi'nin güvenliği bizim için önemlidir

Davutoğlu: Kürt Bölgesi'nin güvenliği bizim için önemlidir

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani ile Hewlêr'de bir araya geldi. Davutoğlu, Barzani ile görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenleyerek gündem ile ilgili değerlendirmede bulundu. Davutoğlu, Kürt bölgesinin güvenliğinin

HEWLÊR- Başbakan Ahmet Davutoğlu Güney Kürdistan’ın Başkenti Hewlêr’de Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Bazrzani ile görüştü. Davutoğlu görüşmeden sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Kürt Bölgesi güvenliğinin Türkiye için hayati önem taşıdığını belirterek, Irak'ta bütün etnik, mezhebi, dini grupların hak ettiği temsil gücüne ulaştığı, herkesi kapsayan bir siyasi yapının oluşmasının Türkiye’nin tercihini olduğunu, bunun da Irak’ın geleceğinin garantisi olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz gün Hewlêr’de gerçekleştirilen bombalı saldırıda ölenlere baş sağlığı dileyen Davutoğlu, “Bu saldırı göstermiştir ki güvenlik ve istikrar hala Irak’taki en önemli konu” dedi.

Davutoğlu, Irak’ın bütün olarak güvenliğinin Türkiye için önemli olduğuna vurgu yaparak, “Özelde de sınır bölgemiz olduğu için Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin de Kürt bölgesinin güvenlik ve istikrarı Türkiye için, kendi güvenliğini doğrudan ilgilendiren hayati bir konudur. Türkiye, Kürt bölgesinin güvenliği için gereken her türlü desteği verecektir. Bu bizim için hem tarihi ve insani, hem de stratejik bir konudur. Eğitim konusunu da ele aldık, bu da dahil olmak üzere bundan sonra güvenlik alanında vereceğimiz destekler artarak devam edecektir" dedi.

Davutoğlu, Kürt Yönetimi Başkanı Barzani ile yaptıkları görüşmede, insani durum, güvenlik, siyasi durum ve ekonomi olmak üzere dört önemli maddeyi masaya yatırdıklarını sözlerine ekledi.

Peşmergenin Türkiye’den Kobani'ye geçmesinin Kürt Bölgesi ile Türkiye’nin güvenliğinin göstergesi olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Kobani’ye peşmergenin geçişine izin vermemiz, aramızdaki güven ilişkisinin çarpıcı bir yansımasıdır. Bütün konuları birlikte ele almamız ve ortak hareket etmemiz son derece doğal. Bundan sonra da gerektiği her yerde bu konuları birlikte konuşmaya ve ortak karar almaya devam edeceğiz." şeklinde açıklamada bulundu.

Bağdat ile Hewlêr,  arasında varılan ve kısa bir süre önce yürürlüğe giren petrol anlaşması hakkında da değerlendirmede bulunan Davutoğlu, "Akılcı davranılırsa herkes karlı çıkar. Bir anlaşma sağlanırsa  bundan en çok Türkiye memnun olur. Bunun için her türlü desteğe hazırız. Türkiye’nin enerji ihtiyacı açık ve Türkiye de her zaman verdiği sözlerde durmuştur"  ifadelerine yer verdi.

Davutoğlu MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın neden Irak ziyaretinde kendisine eşlik ettiğine dair soru üzerine, "Bu son derece doğaldır. Güvenlik söz konusu olan her yerde istihbarat  asli unsurdur. Gerek Bağdat’ta gerekse Hewlêrde muhataplarıyla görüşmüştür ve bunları da bize rapor etmiştir." yanıtını verdi.

Barzani ise petrol anlaşmasıyla ilgili, "Bu anlaşma bir başlangıçtır henüz, son ve nihai değil. Yakında bir heyet Bağdat’a gidecek ve bu anlaşmaya nihai şeklini verecek" dedi. (İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.