'DEDAŞ kaçağın faturasını çitçiye kesiyor' iddiası

'DEDAŞ kaçağın faturasını çitçiye kesiyor' iddiası

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde Halilan sulama göleti çevresindeki tarla sahipleri, Dicle EDAŞ tarafından kendilerine gönderilen kaçak kullanım faturası ile şok oldular. Tarlalarını, doğal yollarla göletten suladıklarını savunan çiftçiler, kaçak elektrik k

DİYARBAKIR – Çermik ilçesinde Halilan sulama göleti çevresindeki tarla sahipleri, Dicle EDAŞ tarafından kendilerine gönderilen kaçak kullanım faturası ile şok oldular. Tarlalarını, Halilan göletinden doğal yollarla kanaldan suladıklarını savunan çiftçiler, elektrik kablolarının arazilerinin uzağından-yakınından geçmediğini ifade ederek dolayısıyla kaçak elektrik kullanmalarının mümkün olmadığını söylediler.

 

 

Ekinlerini Halilan göletinden akan kanalla suladıklarının özellikle altını çizen çiftçiler, Dicle EDAŞ tarafından, kaçak elektrik kullanılıyorlarmış gibi bir evrak yollanmasına tepki gösterdiler.

 

 

“Tarlalarımızı sulama kanalıyla suluyoruz”

EDAŞ’ın yerinde incelemede bulunmadan PTT aracılığıyla bu evrakı gönderdiğini savunan köylüler, “Sulama için elektrik kullanmıyoruz. Yıllardır tarlalarımızı sulama kanalıyla suluyoruz. Buna rağmen EDAŞ yetkilileri, sanki elektrik yoluyla tarlamızı suluyormuşuz gibi göstermişler. Bir de kaçak elektrik kullanmayla itham edilmişiz. Bu şekilde mağdur edildik.” ifadelerini kullandılar.

 

 

“Tarlamızın yakınından, uzağından elektrik kablosu geçmediği halde EDAŞ yetkilileri haksız yere bize ceza kesti”

Konuyla ilgili konuşan tarla sahiplerinden Abdullatif Yeşilbudak ve M. Nuri Yüksel, durumu şöyle aktardılar: “Tarlamızın yakınından, uzağından elektrik kablosu dahi geçmediği halde EDAŞ yetkilileri haksız yere bize ceza kesti, bunun sebebini bir türlü anlayamadık. Biz yıllardır tarlalarımızı Halilan göleti ile suluyoruz. Yani kendi çabamızla tarlalarımızı suluyoruz. Yetkililer tarlalarımıza gelip baksınlar. Her hangi bir incelemede bulunmadan neye dayanarak ceza kesiyorlar. Bu kesilen cezalar usulsüzdür, bu sorunun biran önce çözüme kavuşmasını istiyoruz.” şeklinde konuştular.

 

 

Ceza gerekçesi şöyle:

Dicle EDAŞ tarafından kendilerine gönderilen evrak bilgilerini de paylaşan çiftçiler, “Söz konusu evrakta; ‘Bölgemizde tarımsal sulama faaliyetleri için kullanılan elektrik enerjisinin yüzde doksanı kayıt altına alınamamaktadır. Tarımsal sulamadan dolayı yüzde doksanlara varan kayıp kaçağı sonlandırmak amacıyla 09.03.2014 tarih ve 2014/6052 sayılı Bakanlar Kurulu kararınca tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilerin bu borçlarını ödeyinceye kadar destekleme ödemesi alamayacağı kara bağlanmıştır.

 

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı verileri ile 2013 yılına ait çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) bilgileri temin edilmiştir. Şirket ve  ÇKS verileri temel alınarak yapılan incelemelerde, elektrik enerjisi ile tarımsal sulama yapıldığı ve ÇKS kaydına sahip kişi üzerinde şirketimizle yapılmış bir elektrik aboneliği sözleşmesi bulunmadığı ve/veya kaçak /usulsüz enerji kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu tespitler dikkate alınarak yasal düzenlemeler gereğince tarafınıza 9.880 TL borç tahakkuk edilmiştir.

 

 

“Bu evrak usulsüzdür”

Tespit edilen bilgilerde ve ya yapılan hesaplamalarda her hangi bir hata olduğunu düşünüyorsanız, sulama birliği üyesi iseniz ve ya şirketimizle daha önce yapılmış özel bir anlaşmanız varsa; ilgili işletmelerimize doğrudan veya yazılı olarak başvuru yapınız.’denilmekte. Bizim kaçak elektrik kullandığımız yönünde hazırlanan bu evrak usulsüzdür. Sulamada hiç elektrik kullanmadığımız halde bize kaçak elektriğin faturası kesilmek isteniyor. Bu hatadan bir an önce dönülmesini istiyoruz.”diyerek tepki gösterdiler. (Murat Yaman – İLKHA )

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.